Secretele bine ascunse ale statuietei unice în România. Are 8.000 de ani vechime

Cu o vechime de 8.000 de ani și descoperită în 1956, în regiunea Cernavodă din Dobrogea, această statuie, împreună cu partenerul său, a devenit celebră în întreaga lume. Cu toate acestea, ea păstrează încă secrete enigmatice.

Cele două statuiete au o vechime de peste 8000 de ani / foto: arhiva
Cele două statuiete au o vechime de peste 8000 de ani / foto: arhiva

Statuia, alături de perechea sa, a fost descoperită de o echipă de arheologi condusă de profesorul Dumitru Berciu pe Dealul Sofiei. Aceste figurine de lut ars, aparținând culturii Hamangia, au fost considerate opere de artă ale epocii primitive universale, datând de aproximativ 6.000 de ani.

Ce reprezintă statuieta „Gânditorul de la Hamangia”

Prima statuie, cunoscută sub numele de „Gânditorul de la Hamangia", înfățișează un bărbat într-o poziție contemplativă, în timp ce partenera sa, „Femeia șezând”, este așezată lângă el, probabil ca o consoartă.

Aceste statuete sunt considerate a fi fost create ca ofrande pentru viața de după moarte și au atras atenția asupra lor prin proporțiile lor geometrice și dimensiunile lor precise. De exemplu, înălțimea și circumferința "Gânditorului" corespund cu aproximare numărului Pi, iar alte măsurători dezvăluie valori matematice și geometrice remarcabile, cum ar fi numărul de aur.

„Economia lor avea totuşi încă un pronunţat caracter vânătoresc. La baza organizării lor sociale stătea ginta matriarhală. Oamenii culturii Hamangia ajunseseră să aibă o concepţie bine conturată despre viaţă şi moarte, îngropându-şi morţii în cimitire, separate de aşezările celor vii, aşa cum este, de pildă, cimitirul de la Cernavodă, unde au fost descoperite până acum circa 400 de morminte de inhumaţie, fiind cel mai vechi şi cel mai întins din toată Europa sud-estică”, scria profesorul Berciu, conform adevarul.ro.

Descoperirile scot la lumină cunoștințe avansate de matematică și geometrie

Aceste descoperiri au adus în lumină cunoștințe avansate de matematică și geometrie ale strămoșilor noștri, sugerând că înțelegeau și aplicau principii fundamentale ale universului în creațiile lor.

Statuia „Gânditorul de la Hamangia” a fost recunoscută la nivel global, fiind inclusă de UNESCO pe lista scurtă a celor 10 artefacte culturale care ar trebui să reprezinte planeta noastră.

În prezent, aceste figurine sunt expuse în Muzeul Național de Istorie a României din București, iar o copie a lor poate fi admirată în Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ambulanta scoala bucuresti 0 jpeg
Nikola Tesla
index webp
roman italia catalin jpg
ciclon cassandra jpg
image png
tanara din spania a incercat tuica romaneasca jpg
Reșița viitorului Sursa foto Nhood
image
actualitate.net
image
actualitate.net