De ce renumita statuie Venus din Milo a stârnit numeroase dezbateri. Ce ținea zeița în mâinile care nu mai există

Ultima actualizare:

Pe insula Milos din Grecia, la 8 aprilie 1820, istoria artei a fost zguduită de descoperirea unei minuni antice: statuia cunoscută sub numele de Venus din Milo. Această capodoperă sculpturală a fost găsită în mod accidental de către un țăran grec pe nume Iorgos, în timp ce ara pământul. Descoperirea a stârnit interesul întregii lumi și a dat naștere unor controverse și speculații care persistă și în prezent.

Statuia Venus din Milo. Foto: arhiva.
Statuia Venus din Milo. Foto: arhiva.

Lipsa mâinilor statuii a născut speculații

Statuia, inițial numită Afrodita, a fost descoperită împreună cu alte trei statuete care reprezentau zeul Hermes. După ce a fost achiziționată de o expediție arheologică franceză condusă de ducele de Choiseul, statuia Afroditei a fost transportată în Franța, unde a fost redenumită Venus din Milo și a devenit o parte prețioasă a colecției Muzeului Luvru din Paris, scriu cei de la Adevărul.

Venus din Milo a captivat imaginația oamenilor de știință și a pasionaților de artă de-a lungul secolelor, mai ales datorită lipsei mâinilor, care au fost pierdute în timp. Această absență a mâinilor a dat naștere unor speculații și interpretări variate cu privire la ceea ce ar fi putut ține zeița în mâinile sale. Printre teoriile propuse se numără posibilitatea ca Venus să fi ținut un fruct, cel mai probabil un măr, un simbol al victoriei sau al fertilității. Alte ipoteze includ ideea că statuia ar fi putut fi susținută de o coloană sau ar fi putut fi înfățișată în timp ce torcea, ținând un fus și o furcă. Cu toate acestea, ultimele cercetări susțin că varianta cu fructul este cea mai plauzibilă.

Cine a făcut această statuie

De-a lungul timpului, a existat o confuzie legată de identitatea sculptorului care a creat Venus din Milo. Multă vreme, s-a crezut că lucrarea ar fi fost realizată de celebrul Praxiteles, un sculptor atenian de renume din secolul al IV-lea î.Hr., sau de unul dintre elevii săi. Cu toate acestea, cercetările recente au dezvăluit că statuia aparține unui sculptor itinerant numit Alexandros, fiul lui Menides, originar din Antiohia, situată în prezent în Turcia.

Venus din Milo nu este singura statuie de tip venus descoperită în zona acestei insule grecești. Pe teritoriul României au fost găsite și alte statuete asemănătoare, cum ar fi Venus de la Gilău, Venus de la Porolissum sau Venus Pudica de la Capidava, care oferă o perspectivă asupra diversității și importanței culturale a acestor reprezentări mitologice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Camilla Foto profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
afacere pexels jpg
camin jpg
absint bautura alcool shutter descopera 1 scaled jpg
pompieri smurd jpg
obiect valoros jpg
femeie trista jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
meghan markle rochie rosie lachildrendshospital gettyimages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net