Secretul dacilor a fost deslușit. Cum făceau mămăligă înainte să descopere porumbul

Puține preparate sunt la fel de emblematice pentru bucătăria românească precum mămăliga. Fie că o folosim drept garnitură pentru un fel principal, sau o mâncăm simplă, alături de brânză și smântână, mămăliga rămâne una dintre cele mai populare rețete românești. Însă nu mulți dintre noi știu că mămăliga era pregătită chiar și înainte de descoperirea porumbului!

Cu ce făceau dacii mămăligă
Cu ce făceau dacii mămăligă

Astăzi, mămăliga a devenit un adevărat simbol al bucătăriei românești. Acest preparat delicios este extrem de versatil, putând fi folosit fie în cele mai complexe rețete, ori simplu, alături de câteva ingrediente banale, precum ceapa, brânza, ori smântâna. Mămăliga a devenit atât de emblematică pentru țara noastră, încât dacă cineva ne-ar ruga să vorbim despre rețetele noastre tradiționale, cu siguranță că vom discuta aproape imediat și despre mămăligă.

Cu toate acestea, deși putem avea impresia că acest preparat delicios galben a fost pregătit pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri, lucrurile nu stau chiar așa. Motivul este unul simplu: până la finalul secolului XV, porumbul nu exista în Europa! El a fost adus pe acest continent în urma descoperirii Americii, devenind rapid popular și în restul lumii.

Cu toate acestea, strămoșii noștri pregăteau mămăligă chiar și înainte de descoperirea porumbului, folosind un ingredient surprinzător!

Din ce era făcută mămăliga înainte de descoperirea porumbului

Mai precis, se pare că rețeta originală de mămăligă avea la bază mei, nu porumb! Acest lucru ar fi susținut de către istorici în urma unor descoperiri arheologice făcute în comuna Baia, ce se află în județul Suceava. Se pare că experții au aflat că meiul se cultiva intens în această regiune cu mai multe mii de ani în urmă.

În plus, se pare că preferința popoarelor din această zonă pentru mei a fost remarcată chiar și de către istoricii acelor vremuri. Herodot scria că locuitorii acestor zone ar fi preferat meiul „înaintea celorlalte mâncăruri”. De abia mult mai târziu, odată cu sosirea porumbului în Europa, mămăliga a început să fie făcută din acest ingredient.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net