Avantajele neștiute ale unui preparat tradițional! Mămăliga cu smântână este mult mai sănătoasă decât credeam
Puține preparate din bucătăria noastră sunt iubite de la fel de multă lume precum mămăliga. Servită alături de puțină smântână și brânză, este una dintre mâncărurile favorite a românilor, însă nu mulți dintre noi știu și cât de sănătoasă este această combinație! Dr. Mihaela Bilic ne-a explicat de ce mămăliga este o alegere perfectă în sezonul rece!
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul Mihaela Bilic vorbește pe larg despre cât de sănătoasă este mămăliga, alături de smântână și brânză. Mai mult decât atât, în postarea ei, medicul ne vorbește și despre avantajele grăsimii din smântână, mai ales pe timp de iarnă.
„Mămăligă cu brânză și smântână, pe scurt MBS
Profit că s-a făcut frig afară ca să vă aduc aminte de rolul grăsimi: intră în compoziția fiecărei celule, de la creier până la piele, participă la sinteza de hormoni și ține și de cald. Ideal ar fi să variem sursele de grăsime din alimentație, să consumăm zilnic o lingură de ulei sau un cubuleț de unt sau o lingură de smântână. Or fi ele echivalente ca număr de calorii, dar compoziția în acizi grași diferă, iar rolul lor în organism e diferit.”, ne spune medicul Mihaela Bilic.
Iar potrivit acesteia, smântâna este foarte utilă pentru sănătatea organismului nostru. „Smântâna e o grăsime aparte, fiind fermentată vine la pachet cu bacterii lactice, are efect probiotic și un plus pentru imunitate. Apoi e cremoasă, trăsătură responsabilă de inducerea plăcerii. Nu în ultimul rând are un gust complex, acid- dulce-acrișor, diferit de orice tip de grăsime”, mai scrie dr. Mihaela Bilic.
Cât de sănătoasă este mămăliga pentru corpul nostru
Potrivit medicului, o smântână grasă est 25% grăsime, iar restul este apă, față de ulei, care este 100% grăsime. Iar la întrebarea: de ce să alegem smântână, Mihaela Bilic răspunde pe larg. „Pentru că este perfectă și la gust și la consistență: smântâna nu trebuie să fie nici unt, nici iaurt! Smântâna merge cu sarmale și ardei umpluți, poate fi pusă în sosuri și în ciorbă, sau mâncată ca atare, cu un pic de sare și pâine prăjită.
Dar nu putem vorbi despre smântână fără să pomenim de un preparat tradițional romanesc: mămăligă cu brânză și smântână sau pe scurt MBS! Nu știu dacă această combinație există și la alte popoare, ce știu este că românilor le place MBS. Și e normal să fie așa, din mai multe motive!”, spune aceasta.
Avantajele mămăligii cu brânză și smântână
În final, medicul ne oferă mai multe motive pentru care aceată combinație este extrem de sănătoasă. „În primul rând simplitatea: ce poate fi mai curat și mai gustos decât o bucată aurie de mămăligă, lângă un colț de brânză, cu o lingură de smântână? De la copii până la bunici, acest fel de mâncare satisface și foamea și pofta de ceva bun.
Apoi e vorba de consistența cremoasă, care are rolul de a produce plăcere dincolo de conținutul de nutrienți. MBS este un confort-food, ne face bine la suflet pentru că este moale și onctuoasă.”, scrie Mihaela Bilic.
”Nu în ultimul rând, brânza conține triptofan, un precursor de serotonină care dă starea de bine la nivel cerebral. Iar asocierea dintre brânză și mămăligă, adică carbohidrați, favorizează și accelerează conversia triptofanului în serotonină! Singurul lucru care rămâne de hotărât este dacă alegeți brânză proaspătă sau telemea… care să acompanieze smântâna și mămăliga”, mai explică aceasta.