Semnalul de alarmă tras de doi români care trăiesc în Germania. De ce nu mai e de locuit în țara cu una dintre cele mai mari economii din lume. Fenomenul îngrijorător pe care l-au observat
Cosmin Avram, un vlogger român, a mers în Germania pentru a răspunde la o întrebare tot mai frecventă printre români: mai merită să muncești acolo? Discuția cu Adina și Bogdan, un cuplu stabilit în Frankfurt, a scos la iveală detalii despre costurile vieții, salarii și dificultățile de adaptare în această țară.
Deși veniturile din Germania sunt mai mari decât în România, costurile traiului ridică semne de întrebare pentru mulți.
Salarii mari, dar costuri pe măsură
În Germania, salariul minim brut este de aproximativ 1.600 de euro, față de salariul minim brut din România, care este de 3.700 de lei (echivalentul a 743 de euro). Salariul net primit de un român în țară este însă mult mai mic, în jur de 475 de euro. Cu toate acestea, Adina și Bogdan spun că, în Germania, veniturile mai mari sunt echilibrate de cheltuielile substanțiale.
Cuplul afirmă că, în Frankfurt, costurile fixe lunare, inclusiv chiria, utilitățile și mâncarea, ajung la aproximativ 1.800 - 2.000 de euro pentru două persoane. Chiria și utilitățile reprezintă în jur de 850 de euro, iar mâncarea, inclusiv câteva ieșiri la restaurant, adaugă alte 600 de euro. În aceste condiții, un salariu decent permite totuși economii, vacanțe și cumpărături ocazionale.
Cum este viața în Frankfurt
Frankfurt, descris de Adina și Bogdan, este un oraș cosmopolit, dar și foarte scump. Prețurile alimentelor sunt similare celor din România, dar alte cheltuieli cresc semnificativ. Spre exemplu, chiria pentru o cameră într-un apartament comun începe de la 600 de euro de persoană, iar costul energiei electrice pentru doi oameni într-un apartament de 60 mp este de 135 de euro pe lună.
Mâncarea a devenit și ea mai scumpă: un kebab costă acum 9 euro, iar o masă într-un restaurant din zona centrală începe de la 20 de euro de persoană.
„Orașul e ok, găsești cam tot ce vrei. Mulți imigranți, foarte mulți. Mai mulți decât în alte țări europene. În ultimii ani, au venit foarte mulți din anumite țări, adică îi vedem și la muncă, cum sunt la începuturile lor, încearcă se învețe germană, unele femei, de exemplu, nu au voie să muncească mai mult de patru ore pe zi sau pe săptămână. Viața e ok, scumpă”, a mai povestit Adina, potrivit DC News.
Provocările muncii în Germania
Adina povestește că, înainte de a se muta în Germania, a petrecut un an învățând limba germană. „Provocarea foarte mare a fost cu limba”, spune ea, menționând că mulți dintre cei care vin la muncă în Germania trec prin dificultăți similare. În ceea ce privește relațiile la locul de muncă, Adina spune că germanii sunt rezervați: „La muncă nu poți să-ți faci prieteni”.
De asemenea, diferențele culturale sunt evidente: „Câteodată mi-e foarte dor de Spania. „Câteodată mi-e foarte dor de Spania. Vibe-ul e altfel, oamenii sunt altfel. Aici sunt mai reci, mai rezervați. La muncă nu poți să-ți faci prieteni.
Eu vorbesc din perspectiva mea, nu știu alții în ce domeniu muncesc. Și vremea. Vorba aia, nu ai depresie, locuiești în Germania. E frig mereu. Avem două luni pe an de căldură”, s-a plâns Adina.
Atunci când a fost întrebată cât de scump este traiul în Germania, femeia a spus: „Să vă dau exemplu, la lumină, doi oameni pe 60 mp plătim undeva la 135 de euro pe lună. În Spania plăteam 4 persoane într-un apartament, cred că 50 de euro sau ceva de genul.
Bine, acum mulți ani, probabil acum e mai scump peste tot. E undeva la nivelul Franței tot. Și chirii, și mâncare, și tot. La chirii cel puțin în Germania există problemă că nici studenții nu-și mai găsesc cazări. O cameră cred că începe la 600 de euro. O cameră într-un într-un apartament cu mai multe persoane, de la 600 pe persoană”.
Prețurile comparate cu cele din România
Bogdan atrage atenția asupra modului în care salariile influențează percepția asupra prețurilor. „Dacă eu câștig 2.000 de euro și cheltui 600 de euro pe mâncare, mi se pare ok. Dar în România, cu un salariu de 400-500 de euro, să cheltui aceeași sumă e exorbitant de scump.”
El a dat exemplul unei vizite la Bârlad, unde a cheltuit în două săptămâni aproximativ 200 de euro, constatând că prețurile din România sunt aproape la fel de mari ca în Germania.
„Cu salariul de aici, eu interpretez altfel prețurile. Adică dacă eu am un salariu, să zicem, de 2.000 de euro și cheltuiesc pe mâncare 600 de euro, mi se pare ok. Dar dacă în România ai 400-500 de euro salariul și să cheltui 500 de euro pe mâncare, o familie de două persoane, normal că ți se pare mult mai scump, ți se pare exorbitant de scump”, a spus Bogdan, atunci când a fost întrebat despre prețurile din Germania în comparație cu cele din România.
El a povestit și cât a cheltuit la un moment când a fost la Bârlad: „Erau aceleași prețuri. Am plătit cu același card și s-a plătit în euro, practic, tot ce am cumpărat. Și am calculat: în două săptămâni am cheltuit vreo 200 de euro”.