Setarea secretă de la routerul de internet care te ferește de hackeri. Trebuie neapărat s-o bifezi și tu

În era digitală în care ne desfășurăm viețile, securitatea informațională este o preocupare tot mai mare. Însă, deseori, uităm că amenințările pot veni chiar din locuința noastră, prin intermediul rețelei Wi-Fi. Hackerii pot exploata vulnerabilitățile routerului tău pentru a accesa datele personale. Iată cum poți să-ți configurezi routerul Wi-Fi pentru a te proteja de atacurile cibernetice.

Router. Foto: arhiva.
Router. Foto: arhiva.

Riscurile utilizării setărilor implicite

Statisticile arată o creștere alarmantă a încălcărilor de date personale prin atacuri la adresa routerelor Wi-Fi. În 2023, numărul acestor incidente a crescut cu 20% față de anul anterior, subliniind vulnerabilitatea crescută a acestor dispozitive. Alysa Hutnik, avocat specializat în protecția datelor, atrage atenția că multe routeruri vin cu setări implicite publice, făcându-le o țintă ideală pentru hackeri.

Protejarea routerului Wi-Fi, primii pași

Primul pas crucial în protejarea rețelei tale Wi-Fi este schimbarea setărilor implicite. Acest lucru începe cu schimbarea parolei. Nu te baza pe parola generată automat la instalare; creează-ți o parolă puternică, cu caractere speciale, litere mari și mici și cifre. Parola trebuie să fie suficient de complexă pentru a fi greu de ghicit de către hackeri.

Utilizarea criptării WPA

În plus față de schimbarea parolei, este esențial să activezi criptarea WPA (Wireless Protected Access). Această opțiune asigură că datele care circulă pe rețeaua ta Wi-Fi sunt protejate împotriva accesului neautorizat. Activarea criptării WPA este ca și cum ai încuia ușa din față a casei tale digitale, asigurându-te că nimeni nu poate pătrunde fără permisiune.

Așadar, protejarea routerului Wi-Fi este un pas esențial în asigurarea securității informaționale. Schimbarea setărilor implicite, utilizarea unei parole puternice și activarea criptării WPA sunt măsuri simple, dar eficiente, pentru a preveni accesul neautorizat și pentru a-ți proteja datele personale de atacurile hackerilor. Investiția de timp în configurarea adecvată a routerului tău Wi-Fi poate face o diferență semnificativă în securitatea ta online și ar trebui să ai în vedere aceste lucruri. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
andre agassi   steffi graf (1) jpg
image
image
image
image
image
image
durere dinti foto shutterstock
ceai freepik jpg
Kefalonia, Grecia FOTO Shutterstock
pat spital foto pixabay
telefon mobil  foto   Shutterstock jpg
Nicușor Dan câștigător al unui nou mandat la Primăria Capitalei - discursul după închiderea urnelor Foto captură video
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cenaclul flacara  15 iunie 1985 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net