Ai un router încă de când ți-ai făcut abonamentul la net? Iată de ce ar fi cazul să-l schimbi

Indiferent cât de capabil este routerul tău, performanța se poate deteriora după câțiva ani. Din cauza standardelor de securitate Wi-Fi învechite și a vulnerabilităților care rămân neactualizate, va veni timpul în care trebuie să înlocuieștii vechiul router și să-ți iei unul nou.

image

Vei obține o viteză mai bună, dacă faci acest lucru, dar există și alte beneficii în înlocuirea vechiului router.

Noile routere au standarde de securitate Wi-Fi mai bune

Standardele de securitate Wi-Fi îți mențin rețeaua în siguranță și necesită o parolă pentru a te conecta la router.  De asemenea, îți poate cripta datele de conexiune, astfel încât alte persoane să nu le poată intercepta și citi, potrivit Tech Times.

Din 1997, standardele de criptare Wi-Fi s-au îmbunătățit de-a lungul deceniului, pe măsură ce metodele mai vechi au căzut sub controlul hackurilor. Primul care a mers a fost WEP, apoi WPA și WPA2.

Toate standardele de securitate mai vechi sunt acum considerate depășite și, dacă le utilizezi, ești imediat vulnerabil hackerilor din apropiere care doresc să folosească rețeaua fără permisiune sau să-ți spioneze activitatea pe internet.

În prezent, WPA 3, care a fost introdus în 2018, este cel mai bun standard de criptare Wi-Fi pentru a vă proteja împotriva intruziunii Wi-Fi sau a interceptărilor. Dacă routerul tău actual nu acceptă WPA3, este timpul să-i faci upgrade.

Pentru a verifica dacă routerul tău acceptă WPA3, va trebui să te conectezi la interfața de configurare a routerului și să arunci o privire la setările de securitate wireless. Dacă WPA3-Personal nu este disponibil, routerul tău are nevoie de un upgrade, conform LifeWire.

Vulnerabilități nereparate

În afară de atacurile cibernetice cu care sunt vizate modelele standard de securitate precum WPA2, modelele de routere individuale pot avea erori care le fac vulnerabile la hacking local prin Wi-Fi sau prin internet.

De obicei, dacă un router este nou, producătorul va emite actualizări de software pentru a corecta aceste probleme și a menține routerul în siguranță. Dar dacă un dispozitiv este suficient de vechi, este posibil să nu primească actualizări de firmware ca înainte. Așadar, ești mai vulnerabil în fața hackerilor.

Pentru a te asigura că ești protejat, conectează-te la interfața de configurare a routerului și verifică dacă există actualizări de firmware. De asemenea, poți verifica site-ul web al producătorului. Dacă nu există o actualizare de firmware din 2021 sau mai târziu, este timpul să obțineți un nou router.

Noi standarde de viteză

Dacă routerul tău este suficient de vechi, este posibil să nu profite de cele mai rapide viteze Wi-Fi pe care le pot suporta dispozitivele tale. Rețelele Wi-Fi de ultimă generație ce sunt prezente pe cele mai noi dispozitive, cum ar fi tabletele, laptopurile și smartphone-urile, Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E au introdus viteze de transfer al datelor mult mai rapide, iar Wi-Fi 7 a fost anunțat, posibil ca acesta să-și facă apariția în următorii ani.

Dacă dorești cea mai bună performanță Wi-Fi posibilă și routerul tău a fost fabricat înainte de 2019, vei beneficia de viteze Wi-Fi mai mari, dacă faci upgrade la un router mai nou.

De asemenea, dacă routerul tău este suficient de vechi, este posibil să nu aibă mufe Gigabit Ethernet, care permit conexiuni Ethernet prin cablu, fapt ce este mult mai rapid decât vechiul standard 100BASE-T. Trecerea la un router modern vă va oferi și acest beneficiu.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net