Sfântul Gheorghe 2023. Ce este bine să dai de pomană în această zi

Ultima actualizare:

Astăzi, 23 aprilie 2023, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, în Săptămâna Luminată. Cu ocazia acestei sărbători, se obișnuiește să se dea de pomană pentru sufletele adormiților. Click! îți spune care sunt tradițiile acestei zile şi ce este bine să împarţi în această mare zi.

Creştinii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Gheorghe și obișnuiesc să dea de pomană / foto: Shutterstock
Creştinii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Gheorghe și obișnuiesc să dea de pomană / foto: Shutterstock

Anual, pe data de 23 aprilie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. A fost unul dintre cei mai importanți sfinți și la noi în ţară sunt foarte mulți cei care îi poartă numele. Această zi plină de însemnătate aduce după sine o serie de tradiții și obiceiuri, iar credincioșii obișnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor adormiți. Ce este bine să împarți astăzi.

Ce se dă de pomană de Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe este amintit în tradiția ortodoxă ca stăpân al soldaților, cavalerilor și al oamenilor care lucrează cu animale. Cu ocazia acestei sărbători, oamenii împart celor săraci și nevoiași alimente și diverse produse, pe care le dau de pomană. Iată ce se oferă astăzi:

Oamenilor săraci li se oferă haine, alimente sau bani, în funcție de nevoile lor. Animalele bolnave și fără stăpân primesc în dar apă și hrană.

Copiii orfani şi cei care provin din familii care nu au o situație materială bună sunt ajutați astăzi de către cei care au această bucurie. În acest caz, gama de daruri oferite este extinsă: se pot oferi haine, alimente, bani, jucării şi orice ar putea fi de mare folos.

Bătrânii sau persoanele care se confruntă cu diverse probleme de sănătate sunt vizitați și ajutați, în funcție de probeleme și de nevoile lor.

Și, nu în ultimul rând, se pot oferi bani sau alimente pentru organizații caritabile sau pentru parohii.

Ce mâncare poți da de pomană 

Pot fi oferite de pomană în această zi ouă roșii și alimentele de bază / foto: freepik.com
Pot fi oferite de pomană în această zi ouă roșii și alimentele de bază / foto: freepik.com

Ouăle roșii sunt un simbol al sărbătoririi Sfântului Gheorghe în mai multe culturi. Astfel, nu puțini sunt cei care le dau de pomană. De asemenea, mai pot fi oferite alimente de bază, precum ulei, zahăr, orez, făină etc. 

Iată o rugăciune către Sfântul Gheorghe 

Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii obișnuiesc să se roage la Sfântul Gheorghe folosind rugăciuni speciale, ca să li se mântuiască sufletele și să li se ierte păcatele. 

,,Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci folositor, neputincioșilor doctor, conducătorilor ajutător, Purtătorul de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Tu, Sfinte Mare Mucenic Gheorghe, care împreună cu cei fără de trup ești și toate le cunoști din timp și care de purtătorii de nevoința ești cinstit, miluiește-ne pe noi păcătoșii. Vino, Sfinte Gheorghe și luminează mintea mea, pentru ca să cunosc eu păcatele ce le-am săvârșit; mișcă inima mea ca să mă hotărăsc și să mă îndrept; ajută necredinței și slăbiciunii mele și scapă-mă cu harul tău de păcatele cele trupești și sufletești.

Totdeauna numele tău arată înălțimea rânduielilor tale, căci după chemarea lui Dumnezeu, te-ai arătat cu cuviință slujitor vrednic al Cuvântului, Dumnezeu-Omului; de aceea cu laude te fericim pe tine Sfinte Gheorghe, care ai trecere în fața lui Dumnezeu Tatăl.

Binecuvântează-ne pe noi și fă rugăciunile noastre să fie de folos. Amin.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net