Singurul animal din lume al cărui instinct matern seamănă cu cel al oamenilor. Este foarte grijuliu

Deși cercetători de pe întreg globul își dedică cariera studiului vieții animalelor, chiar și după atâta timp, acestea reușesc să ne uimească. Fie că este vorba despre modurile incredibile prin care s-au adaptat la mediul din jur, ori prin simplul lor comportament, speciile de pe glob rămân o sursă de uimire pentru oameni. Iar în privința instinctelor materne, puține alte animale reușesc să întreacă o anumită specie!

Puii de gorilă depind total de mamele lor / FOTO: gorillafund.org
Puii de gorilă depind total de mamele lor / FOTO: gorillafund.org

Dedicarea de care cercetătorii dau dovadă în încercarea de a înțelege cât mai bine animalele de pe glob este greu de supraestimat. De-a lungul întregii lor cariere, aceștia încearcă să împingă mai departe cunoștiințele omului despre lumea din jurul nostru, iar chiar și în aceste condiții, animalele tot reușesc să ne surprindă! Fie că este vorba despre modalitățile incredibile de supraviețuire a unor specii, în condiții extreme, ori despre simplul lor comportament, animalele continuă mereu să surprindă. Iar în privința instinctului matern, puține creaturi reușesc să întreacă gorila, specia cu una dintre cele mai devotate mame de pe glob!

Primatele împart undeva aproape de 98% din ADN cu oamenii, iar mediul lor natural este de-a lungul Africii. Femelele fac primii pui când au aproximativ 10 ani, avâng grijă de ei pentru următorii 3 ani. În primele 8 luni de viață, cei mici depind complet de laptele și îngrijirea mamei lor. Aceasta îi cară cu ea peste tot, inițial în brațe, precum omul, iar când aceștia mai cresc, se țin de spatele mamei, care va putea, astfel, să se deplaseze mai ușor.

Puii de gorilă au o legătură strânsă cu mamele lor

O gorilă cu puiul ei / FOTO: gorillafund.org
O gorilă cu puiul ei / FOTO: gorillafund.org

Biologul de la muzeul Smithsonian, Craig Saffoe, declara: „nu mă pot gândi la nicio situație în care o gorilă a fost o mamă rea”, iar realitatea pare să confirme această afirmație. De altfel, acestea nici nu lasă alți membri ai grupului să le atingă puii, singurele excepții fiind alte femele tinere.

Când puii ajung la vârsta de 8-9 luni, mamele încep să îi „învețe” să se hrănească, cei mici observându-și mamele ce mănâncă și adunând de pe jos mâncarea lăsată în urmă de aceastea. De abia când puii ajung la 3 ani mamele gorilă vor începe să îi înțarce. Însă, relația dintre cei doi continuă pentru tot restul vieții, gorilele fiind chiar surprinse de cercetători în timp ce își plâng mamele care au murit, potrivit gorillafund.org.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net