Solstițiul de iarnă. De ce nu e bine să stai singur în cea mai lungă noapte din an

Începutul iernii astronomice este marcat de solstitiul de iarnă, care în anul 2021 are loc pe 21 decembrie, la 17 h 59 m, ora României. Marți vom avea cea mai scurtă zi din an, de doar de 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute. Odată cu solstițiul de iarnă, durata zilelor va crește, iar durata nopților va scădea.

21.12.2012, cea mai lungă noapte din an
21.12.2012, cea mai lungă noapte din an

Ce înseamnă solstițiul de iarnă

Solstițiul de iarnă marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică şi cea mai scurtă zi din an. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. La data solstițiului de iarnă, pe 21 decembrie, Soarele răsare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. Așadar, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi și mai lungă, de 15 ore și 10 minute, se arată pe site-ul Observatorul Astronomic Amiral Urseanu.

Foto: Observatorul Astronomic Amiral Urseanu
Foto: Observatorul Astronomic Amiral Urseanu

Solstițiul de iarnă. Cea mai lungă noapte din an. Tradiții și superstiții

Solstițiul de iarnă este însoțit de o serie de credințe populare și de superstiții, care transformă cea mai lungă noapte din an, într-una plină de magie. În general, solstițiul este perceput ca o luptă între bine și rău, între lumină și întuneric. Iată câteva dintre cele mai cunoscute traditii și superstitii legate de solstițiul de iarnă!

  • Nu este bine să fii singur în cea mai lungă noapte din an, ci să cauți compania celor dragi. Se spune că dacă solstițiul te găsește singur în casă, atunci vei fi singur până la următorul solstițiu.
  • Nu e bine nici să ieși singur pe stradă, mai ales noaptea, pentru că riști să te întâlnești cu spiritele rele.
  • În unele zone ale țării există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi.
  • Tradiţia arderii unei buturugi sau a unui brad în cea mai lungă noapte din an nu este singurul obicei al românilor. Pentru a sărbători solstiţiul de iarnă, românii organizează defilări de măşti în cadrul cărora se deghizează în animale (precum ursul, capra, cerbul, calul, care au o însemnătate simbolică în folclorul tradiţional) şi dansează.
  • Totodată, românii obișnuiesc să dea de pomană oamenilor nevoiași. Se pregătesc bucate alese, de post, care se oferă pentru sufletele celor adormiți.
  • Tot în tradiția populară se crede că, în nopţile în care se produce solstiţiu ar înflori feriga. Conform tradiţiei, cel care veghează şi surprinde acel moment va avea noroc în casă şi în dragoste.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net