Stai la curte? Mare atenție! Iată regula care se aplică pentru toți românii

Românii care stau la curte trebuie să știe că de curând, s-au impus noi reguli cu privire la plantarea pomilor.  Noul proiect de lege aduce modificări semnificative în ceea ce privește distanța minimă necesară între pomii plantați și proprietățile vecine. Astfel, deținătorii de case cu curte sunt obligați să se conformeze noilor reglementări pentru plantarea pomilor.

Pomii nu pot fi plantați prea aproape de gardul vecinului / foto: Pixabay
Pomii nu pot fi plantați prea aproape de gardul vecinului / foto: Pixabay

La ce distanță de gardul vecinilor trebuie plantați pomii

Tradițional, în zonele rurale din România, plantarea pomilor în curți este o practică obișnuită. Însă, o nouă lege va stabili acum distanța minimă permisă între pomii plantați și proprietățile învecinate.

Este crucial ca proprietarii de case cu curte să fie la curent cu aceste schimbări legislative dacă doresc să planteze pomi în curțile lor.

Conform modificărilor propuse, este esențial să se țină cont de faptul că pedepsele pentru încălcarea noilor reguli sunt considerabile. Conform noilor prevederi legislative, se permite plantarea pomilor fructiferi la o distanță minimă de doi metri față de clădirea vecină.

Reguli noi și pentru tăiarea pomilor

De asemenea, acest proiect de lege introduce reglementări referitoare la tăierea pomilor și plantarea pomilor răzleți. Conform noilor reguli, cetățenii români au acum posibilitatea de a planta acești arbori, respectând anumite distanțe.

De exemplu, se permite plantarea unui pom cu talia mică la o distanță de doi metri față de gard și a unui pom cu talia mai mare la o distanță de trei metri față de gard.

Este important de subliniat că proiectul de lege încă nu a fost adoptat definitiv și intrat în vigoare, ci necesită aprobarea de către deputați și promulgarea de către președintele României pentru a deveni efectiv.

Ce scrie acum în Codul Civil, referitor la pomii din curte

Conform legislației, arborii trebuie plantați la o distanță minimă de 2 metri față de granița proprietății vecinului, cu excepții prevăzute în anumite circumstanțe.

Articolul 613 din Codul Civil stipulează că în absența unor reglementări specifice în lege, în regulamentele de urbanism sau în practicile locale, arborii trebuie să fie plantați la cel puțin 2 metri distanță de graniță, cu exceptarea celor cu înălțime mai mică de 2 metri, a plantelor și a gardurilor vii.

În situația în care această normă nu este respectată, proprietarul vecin are dreptul să solicite înlăturarea sau, după caz, tăierea arborilor, plantelor sau gardurilor vii la înălțimea adecvată, pe cheltuiala proprietarului pe a cărui proprietate sunt amplasate acestea, conform prevederilor articolului 613 din Codul Civil.

În plus, dacă persoana la care sunt plantați arborii refuză să îi taie la înălțimea potrivită, proprietarul vecin are dreptul să îndepărteze el însuși rădăcinile sau crengile care depășesc granița.

De asemenea, proprietarul vecin are dreptul să păstreze fructele care cad în mod natural în curtea sa conform articolului 613 din Codul Civil.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net