Stațiunea de lux devenită „localitatea fantomă”. Nu a văzut, zeci de ani, picior de om

Înainte de anul 1974, o stațiune din Cipru atrăgea, în fiecare an, oameni bogați și celebri. Vedete precum Richard Burton, Elizabeth Taylor și Brigitte Bardot au vizitat locul în perioada sa de glorie, de mai multe ori. Însă, un confict a scos orașul de pe harta turistică a lumii și a devenit un loc abandonat și uitat. 

Staținea de lux, nelocuită de 49 de ani / Foto: Freepik
Staținea de lux, nelocuită de 49 de ani / Foto: Freepik

Lumea bună, pe vremuri, în urmă cu 49 de ani, mergea într-una din cele mai frumoase stațiuni din Cipru. La începutul anilor 70, era una dintre cele mai faimoase și scumpe destinații de vacanță. Aici erau hoteluri colosale, cartiere surprinzătoare și plaje pe măsură. Nisipul era extrem de fin și nu putea fi comparat cu nimic altceva. Însă, acum, clădirile sunt prăbușite, plajele au rămas ale nimănui și nu mai vezi picior de om. Despre ce stațiune este vorba?

Stațiunea care nu a văzut picior de om în ultimii 49 de ani

Localizată pe coasta de vest a insulei Cipru, în Marea Mediterană, stațiunea Varosha era considerată cea mai populară destinație turistică și era frecventată deseori de turiștii bogați și vedete de la Hollywood, actrițe sofisticate și celebre precum Brigitte Bardot sau Elizabeth Taylor. La acea vreme, orașul găzduia aproximativ 39 000 de locuitori, însă, în prezent, este complet abandonat și accesul este interzis. 

În 1974, când Turcia a invadat Cipru, districtul Varosha a fost și el vizat. Zecile de mii de persoane care locuiau aici au părăsit zona, de teamă că va urma un război, sperând că se vor putea întoarce, la un moment dat. Dar asta nu s-a întâmplat nici după 49 de ani. 

Așadar, Varosha a fost declarată zonă tampon între comunitățile insulei după ce armata turcă a intervenit ca putere garant în urma unei încercări de lovitură de stat inspirată de Grecia. De asemenea, înainte de închiderea orașului, existau peste 100 de hoteluri, cu o capacitate de cazare de 10.000 de persoane și existau sute de proiecte de construcții noi în desfășurare.

Abandonată după adoptarea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU din 1984, stațiunea Varosha este, în prezent, un oraș fantomă unde intrarea este interzisă.

   Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net