Stațiunea din România unde se vor construi blocuri cu 17 de etaje. Decizia este una controversată

Ultima actualizare:

Autoritățile din Primăria Mangalia au dat aprobarea pentru construirea blocurilor turn în stațiuni, exprimându-și convingerea că „cerul este limita", conform declarațiilor viceprimarului.

Blocurile vor fi construite la Neptun / foto: Pixabay
Blocurile vor fi construite la Neptun / foto: Pixabay

În ciuda prezenței stejarilor seculari, au fost aprobate construcții cu blocuri de până la 17 etaje. În plus, pentru a face loc noilor edificii, au început defrișările în singura pădure de pe malul mării, potrivit unul reportaj ProTV. 

Blocuri cu 17 etaje în loc de copaci, la Mangalia

Mangalia este orașul care cuprinde stațiunile Olimp, Neptun, Saturn și Jupiter. În trecut, la Neptun se găsea Rezervația Naturală Stejarii Brumării, o zonă împădurită în care turiștii se puteau bucura de o oază de verdeață și umbră sub arbori seculari. Cu toate acestea, în curând, această zonă verde va fi înlocuită de blocuri înalte de 17 etaje.

Acest loc era o zonă de promenadă, însă după Revoluție și în urma unor ample privatizări, terenurile au fost vândute și lotizate, multe dintre ele deținute în prezent în proprietate privată. În anul 2019, primăria a aprobat un Plan Urbanistic General care permitea construcția de blocuri de până la 9 etaje în această zonă verde din centrul stațiunii.

Viceprimarul Mangaliei, Dragoș Angelescu, a subliniat că această reglementare permite dezvoltatorilor să construiască înălțimi mari, „până la cer”, acolo unde terenul le permite.

„P+9 şi peste înseamnă şi pe p+17 sau şi p+25 dacă terenul îi permite”, a spus viceprimarul, potrivit sursei menționate mai sus. 

La finalul anului trecut, un dezvoltator a obținut autorizație de construire pentru un bloc de 17 etaje pe un teren, în timp ce la doar 50 de metri distanță, un alt dezvoltator a solicitat autorizație pentru un bloc de 11 etaje.

Impact major asupra blocurilor din jur

În ceea ce privește diferența între o construcție de 4 etaje și una de 15 etaje, viceprimarul Angelescu a subliniat impactul major al înălțimii și al umbrelor proiectate de aceste clădiri asupra mediului înconjurător și al vizibilității.

În ceea ce privește Rezervația Naturală Stejarii Brumării, deși fiecare arbore este protejat, zona verde în ansamblul său nu beneficiază de același statut, iar construcția printre stejari este posibilă.

Consilierii locali au decis, în 2021, să aplice aceeași reglementare de înălțime din zona centrală pentru toate terenurile mai mari de 2.000 de metri pătrați, transformând astfel excepția în regulă.

image
image
image
image
image
image
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
1 gulii umplute jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net