Superstiţii bizare de Anul Nou. De ce trebuie să porți lenjerie galbenă

Ultima actualizare:

Când bate miezul nopţii la puntea dintre ani, cerurile se deschid, iar energiile, atât cele bune, cât şi cele nefaste, îţi conturează traseul în anul care vine. Fii atent la semne şi ia aminte ce trebuie să faci pentru sănătate, noroc şi bunăstare! 

image

În minutul magic, în care vechiul an ne părăseşte lăsând loc celui nou, se crede că unele forţe, venite de dincolo de înţelegerea noastră, ne influenţează viitorul. Dacă eşti superstiţioasă şi nu vrei să fii luată prin surprindere, află care sunt credinţele vechi referitoare la noaptea dintre ani şi ce obiceiuri stranii are fiecare popor de Revelion. 

Credinţe comune 

În societăţile arhaice se credea că spiritele malefice se tem de zgomote puternice şi de lumină şi, de aceea, în noaptea dintre ani se aprindeau focuri mari şi se făcea zgomot, pentru a îndepărta răul. În zilele noastre, focurile şi tobele au fost înlocuite cu artificii, petarde şi pocnitori care marchează trecerea într-un nou an fără ghinioane. Şi clopoţeii sunaţi cu putere alungă spiritele rele.

Se crede că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi, de preferat de culoare roşie, care să-ţi aducă iubire şi să te ţină departe de deochi.

Când gongul bate miezul nopţii, trebuie să ai mâncare în farfurie şi bani în buzunar. Iar dacă te săruţi cu persoana iubită sub vâsc, vei avea parte de fericire alături de ea tot anul.

Nu împrumuta bani sau obiecte de preţ şi ai grijă să fii la zi cu datoriile sau cu taxele. Iar dacă nu ai apucat să duci gunoiul la timp, n-o face tocmai în noaptea dintre ani.

Nu te certa, nu te supăra şi nu plânge pe 31 decembrie ori pe 1 ianuarie, ca să nu ai un an cu evenimente triste. Şi, orice ar fi, nu povesti despre rude defuncte, accidente sau fantome, întrucât e noaptea în care spiritele umblă libere.

Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa.

image

Ciudăţenii pe mapamond

Dacă cei mai mulţi se sărută sub vâsc, irlandezele necăsătorite îl pun sub pernă, să-şi viseze ursitul (ca busuiocul în tradiţia românească). Bărbaţii sunt mai interesaţi de soarta ţării şi spun că, dacă va bate vântul dinspre vest, va fi bunăstare, dacă bate dinspre est, britanicii (cu care nu se prea înţeleg) vor domina politica.

Femeile nemăritate din Belarus aşteaptă noaptea de Anul Nou ca să afle dacă se vor căsători. Ele ţin în mână câteva boabe de porumb, cu care ademenesc un cocoş. Potrivit tradiţiei, fata căreia îi dă târcoale cocoşul, se va căsători în anul următor.

Tot în speranţa găsirii unui partener, brazilienii întâmpină noul an cu lenjerie intimă foarte colorată. De obicei se poartă nuanţe vesele de roşu şi galben. 

Şi în Venezuela, cei care îşi caută sufletul pereche poartă lenjerie roşie.

În Ecuador, în schimb, lenjeria galbenă este preferată, ca aducătoare de optimism. Tot ce-i rău este distrus prin arderea, la miezul nopţii, a unor sperietori de ciori.

Filipinezii poartă în noaptea dintre ani veşminte cu buline şi pun pe masă mâncăruri în formă rotundă, având convingerea că vor avea parte de prosperitate, pentru că cercurile invocă monedele. De asemenea, aruncarea monedelor la miezul nopţii semnifică belşug.

Tot pentru belşug, belgienii ascund sub farfurie o monedă, pentru a avea bani tot anul.

Grecii mănâncă de Revelion turta „Vasilopita“ (denumită astfel după numele Sfântului Vasile), în interiorul căreia e ascuns un bănuţ. Turta se taie exact la miezul nopţii şi cine nimereşte bănuţul va avea noroc în anul care vine. 

Portughezii de pe insula Madeira mănâncă 12 smochine, simbolizând 12 dorinţe pentru anul ce vine, iar spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, câte unul pentru fiecare lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

Vietnamezii cred că un zeu stă în fiecare casă, iar de Anul Nou se duce la cer. Acolo, el spune cât de bun sau rău a fost fiecare membru al familiei în anul care a trecut. Zeul călătoreşte pe spatele unui crap, de aceea vietnamezii obişnuiesc ca, de Revelion, să cumpere un crap viu, căruia îi dau drumul în rău.

Scoţienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou („Hogmanay“) va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.

În Danemarca, oamenii sparg farfurii în uşa vecinilor în noaptea de Anul Nou, cioburile fiind considerate aducătoare de noroc. Familia care are cele mai multe cioburi în faţa casei va avea cel mai mult noroc în anul ce urmează.

Ce mai poţi citi în numărul 26 al revistei Click! pentru femei
Ce mai poţi citi în numărul 26 al revistei Click! pentru femei

Antrenează-ţi corpul pentru noaptea de Revelion!

Veşti bune pentru petrecăreţi! Experţii britanici în tehnici de somn au elaborat un plan de pregătire a organismului pentru noaptea albă dintre ani. 

Mai sunt câteva zile până la Revelion şi tradiţia spune că miezul nopţii trebuie să ne prindă în picioare, gata pentru a da startul petrecerii din Noul An. Practic, în ultimele minute din 2021 organismul nostru trebuie să uite că este noapte şi să fie gata de petrecere, să fie plin de energie şi de ospăţ, chiar dacă în restul anului a fost răsfăţat să meargă la culcare odată cu găinile. De aceea, experţii britanici recomandă ca în zilele care preced petrecerea dintre ani, lumea să se încarce cu energia necesară diminuării şocului provocat de noaptea albă, informează The Sun. Este foarte important ca în săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou să nu mergem la culcare mai târziu de ora 22.30 şi să nu stăm în pat mai mult de ora 8.30-9.00. 

Somnul de prânz

Expertul Lindsay Browning spune că inclusiv persoanele care adorm rapid şi au parte de un somn adânc, fără pauze de-a lungul nopţii, trebuie să doarmă la prânz între Crăciun şi Anul Nou. Somnul de prânz trebuie să aibă loc după masa de prânz, dar nu imediat după ce v-aţi ridicat de la masă. Se recomandă 30 de minute de siestă activă, timp în care puteţi face 500-800 de paşi prin casă. Nu e indicat să încercaţi să dormiţi după ora 16.00 pentru că vă veţi deregla somnul de seară. Intervalul ideal pentru somnul de prânz este între 13.30 şi 15.30. Şi să aveţi şase ore între somnul de prânz şi cel de noapte.

image

Nu adormiţi la TV!

Cel mai ”obositor” şi stresant somn este acela în faţa televizorului. ”Somnul pe canapea, în faţa televizorului, este total nesănătos. Vă face şi mai obosiţi, şi mai somnolenţi şi mai lipsiţi de vlagă. De obicei aţipiţi seara, după ora 20.00, când vă uitaţi cu familia la un film sau la ştiri. Sunt suficiente 25-30 de minute de aţipeală pentru a da peste cap producţia de melatonină din organism şi, când ajungeţi în dormitor şi vreţi să dormiţi, nu vă va mai lua somnul”, a declarat Browning. Doctorul a subliniat că acelaşi efect nociv împotriva somnului îl au şi telefoanele mobile, şi tabletele şi laptopul folosite înainte de culcare. 

Citeşte mai multe în numărul 26 al revistei Click! pentru femei!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada1 jpeg
cascada danemarca jpg
image png
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
dulciuri cofetarie   foto pixabay jpg
titluri tezaur jpg
sinucidere jpg
animale los angeles jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net