Povestea românului care lua masa cu Papa Francisc în fiecare zi: „Am simţit nevoia să mă aşez”
Papa Francisc a murit în dimineața zilei de luni, 21 aprilie 2025, la ora 7:35 (ora Romei), în reședința sa de la Casa Santa Marta din Vatican, la vârsta de 88 de ani. Anunțul oficial a fost făcut de cardinalul camerlengo Kevin Joseph Farrell printr-un mesaj video.

Un român a lucrat pentru Papa Francisc, probabil, până în ultimele ,momente ale vieții ale celui mai iubit suveran pontif din istorie. În rândurile următoare vă vom spune povestea lui.
Petru, angajatul Papei Francisc
Printre milioanele de români care şi-au găsit un rost în afara graniţelor, puţini pot spune că au trăit o experienţă de viaţă atât de aparte precum Petru Tâmpău.
Plecat din Adjud la doar 16 ani, cel mai mic dintre cei cinci copii crescuţi de o mamă singură şi-a croit un drum neaşteptat în Italia, ajungând să fie omul care, zi de zi, îl serveşte pe Papa Francisc la masă.
De şase ani, Petru este chelner în Santa Marta, reşedinţa pontificală, iar de două ori pe săptămână, când Suveranul Pontif nu era plecat din Vatican, avea onoarea de a lua prânzul cu el. Un fapt puţin cunoscut este că Petru nu este catolic, ci ortodox.
Mai mult, destinul l-a purtat spre o familie multiculturală, fiind căsătorit cu o peruancă, cu care are doi copii, o fetiţă şi un băiat, ultimul botezat chiar de către Papa Francisc.
Povestea lui a fost descoperită şi prezentată de jurnalista Irina Păcurariu într-un reportaj TVR difuzat în cadrul documentarului „ROMÂNII ŞI PAPA FRANCISC” în 2019.
În timpul interviului, Petru a fost iniţial reticent la ideea de a fi filmat, dar, pe parcurs, a devenit din ce în ce mai deschis, povestind cu sinceritate despre experienţa sa unică.
Călăuza Irinei Păcurariu în Vatican
După o discuţie de aproape o oră, Petru a invitat-o pe Irina Păcurariu în Santa Marta, pentru a-i arăta locurile unde şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.
A trecut prin capela unde Papa obișnuia să se roage în fiecare dimineaţă, prin sala unde, cu câteva zile înainte, Suveranul Pontif sărutase picioarele liderilor din Sudan, un moment istoric, şi, în cele din urmă, prin sala de mese. „Am simţit nevoia să mă aşez”, a mărturisit jurnalista, copleşită de importanţa locului şi de senzaţia de a fi parte dintr-o mare taină.
Un moment special a fost punctat de o maică din India, care, amuzată de emoţia vizitatoarei, i-a spus. „Să nu aruncaţi niciodată cămaşa pe care o purtaţi şi să păstraţi bine poza pe care v-aţi făcut-o aici. Din toată sala asta mare, aţi ales să staţi exact pe scaunul unde se aşază papa pentru a-şi bea ceaiul în fiecare dimineaţă!”
Alţi români aproape de Papa Francisc
Documentarul realizat de Irina Păcurariu aduce în atenţie şi alţi români care trăiesc în proximitatea Suveranului Pontif.
Claudiu Ungureanu, artist şi restaurator, este singurul român care realizează mozaicuri şi lucrări de restaurare în atelierul specializat al Vaticanului, contribuind la decorul impunător al Catedralei San Pietro.
De asemenea, preotul Benoni Ambăruş, originar tot din zona Adjudului, conduce Caritas Roma, o instituţie care decide zilnic soarta a mii de oameni aflaţi în situaţii de sărăcie extremă.