De ce nu se ating degetele lui Dumnezeu și ale lui Adam în faimoasa operă de artă a lui Michelangelo de pe tavanul Capelei Sixtine

Plafonul Capelei Sixtine, unul dintre cele mai vizitate locuri din Palatul de la Vatican din Roma, a fost pictat de către Michelangelo Buonarroti. Deși are o operă atât de vastă, atât în pictură cât și în sculptură, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene se spune că a ascuns mici secrete în creațiile sale. De exemplu, v-ați întrebat vreodată de ce degetele lui Dumnezeu și ale lui Adam nu se ating în vestita frescă de pe tavanul Capelei Sixtine?

De ce nu se ating degetele lui Dumnezeu și ale lui Adam / foto: arhiva Click!
De ce nu se ating degetele lui Dumnezeu și ale lui Adam / foto: arhiva Click!

Michelangelo este cunoscut în întreaga lume pentru opere precum „David” și „Moise”, însă poate chiar mai emblematic pentru pictorul și sculptorul italian este Capela Sixtină, al cărei interior l-a pictat. La cererea Papei Iuliu al II-lea, artistul a început pictarea plafonului, care inițial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrări a durat patru ani, din 1508, până în 1512.

Tavanul Capelei Sixtine înfățișează la mijloc 9 scene din Facerea Lumii, iar printre acestea se numără și o pictură realizată în tehnică fresco: „Facerea lui Adam”. Te-au întrebat vreodată de ce în această operă degetele lui Dumnezeu și ale lui Adam nu se ating?

De ce nu se ating degetele lui Dumnezeu și ale lui Adam

În lucrare, degetul lui Dumnezeu este extins la maxim, dar degetul lui Adam este cu ultimele falange contractate. Semnificația vestitei picturi murale a lui Michelangelo este că Dumnezeu este întotdeauna în apropiere, dar decizia rămâne să o ia omul care are libertatea de a alege.

Cu alte cuvinte, degetul strâns al lui Adam reprezintă voința sa liberă, dacă omul dorește să-L atingă pe Dumnezeu, el va trebui să-și întindă degetul, iar dacă nu o face, își poate parcurge întreaga viață fără a-L căuta.

De asemenea, un alt lucru interesant la pictura „Facerea lui Adam” este că Michelangelo a împrejmuit Divinitatea cu acel „giulgiu” similar creierului uman pentru a sugera că Adam nu a fost înzestrat doar cu viață atunci când a fost creat, ci și cu inteligenţa supremă de care dau dovadă oamenii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
autobuz troleibuz stb foto shutterstock
distractie jpeg
Nicki Minaj profimedia 0717344716 jpg
praf saharian jpeg
cana jpg
shutterstock 2238691451 jpg
foto1 aglomerati autostrada 12711400 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net