Cine a fost, de fapt, prima soție a lui Adam! De ce apare o singură dată în Biblie cea cunoscută drept „regina demonilor”

Ultima actualizare:

Majoritatea știu că Eva a fost prima femeie și soție a lui Adam, însă, nu mulți au auzit de Lilith. Potrivit vechiilor texte sfinte evreiești, Lilith a fost creată din țărână de către Dumnezeu în același timp cu Adam, cu alte cuvinte, înaintea Evei. Astfel, prima femeie și prima soție a lui Adam a fost, de fapt, Lilith. De ce a părăsit ea Grădina Edenului și de ce nu se vorbește mai mult despre ea în Biblie?

Lilith a fost prima femeie și soție a lui Adam / Foto: Captură video
Lilith a fost prima femeie și soție a lui Adam / Foto: Captură video

În primul capitol din Geneză, prezent atât în Biblia creștină, cât și în Tora evreiască, este menționat faptul că Dumnezeu a creat după chipul și asemănarea sa bărbatul și femeia. Și totuși, în capitolul următor, se vorbește doar de Adam, iar ulterior, despre crearea Evei. Ce s-a întâmplat cu femeia din primul capitol? Cine a fost ea? De ce a fost „tăiat” personajul din Biblie?

Ei bine, cea care a fost creată din țărână în același timp cu Adam, cu alte cuvinte înaintea Evei, a fost Lilith. Potrivit folclorului evreiesc, Lilith s-a simțit inferioară lui Adam și s-a răzvrătit împotriva „superiorității” masculine a lui, ceea ce o face o figură problematică atât pentru iudaism, cât și pentru creștinism, deoarece femeile trebuiau să se supună bărbaților și să se afle într-o poziție inferioară. Totodată, în diferite ediții ale Bibliei, se menționează faptul că Dumnezeu a decis să creeze o parteneră „potrivită” bărbatului, ceea ce sugerează că prima ar fi fost exact opusul, „nepotrivită”.

De ce a fost eliminată din învățăturile religioase creștine și evreiești

Astfel, în semn de protest, Lilith a decis să părăsească Grădina Edenului, fiind urmărită de trei îngeri, Snvi, Snsvi și Smnglof,  mesageri ai lui Dumnezeu, care au prins-o și au pedepsit-o pentru nesupunere. Așadar, Lilith a fost pedepsită: nu a putut da naștere unui copil, nu era infertilă, ci putea „naște” doar demoni. Totuși, există și o altă variantă care spune că ea a fost pur și simplu mutilată. 

Alte legende evreiești spun că însuși Lucifer s-a îndrăgostit nebunește de ea și i-ar fi promis că vor fi egali, astfel că ea a devenit soția acestuia. Dar, diavolul nu s-a ținut de promisiune, iar acum Lilith tânjește după răzbunare. 

Conform legendelor popoarelor din Orientul Mijlociu, Lilith este patroana spiritelor nopții, care seduce bărbații și apoi ăși bate joc de ei. În orice caz, Lilith ar fi fost prima femeie și soție a lui Adam, fiind diferită de Eva, care era mai docilă, iar Lilith era simbolul femeilor independente și neascultătoare. Și chiar dacă există mai multe surse care confirmă existența acesteia ca prima femeie, datorită faptului că nu era „supusă”, prima soție a lui Adam a fost eliminată din învățăturile religioase creștine și evreiești.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
crocodil australian shutterstock 105185141 jpg
image
image
image
image
image
image
Universitatea din Bucureşti  foto unibuc
turisti blocati png
plata impozit 2020 2 jpeg
GORGHIU jpg
doctorul mircea beuran jpeg
cladiri  jpg
limitator viteza jpg
bloc pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net