A fost descoperită o stea care „se comportă ciudat” în Sistemul Solar. Cercetării au rămas muți de uimire: „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”

Cercetătorii din Australia au remarcat un comportament fără precedent al unei stele aflate în apropierea Sistemului Solar, care până recent era considerată inactivă, conform informațiilor furnizate de Xinhua, citând Agerpres.

Cercetătorii au observat comportamentul bizar al unele stele / foto: Pixabay
Cercetătorii au observat comportamentul bizar al unele stele / foto: Pixabay

Într-un studiu publicat în ziua de marți, o echipă de cercetători condusă de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), agenția națională de științe din Australia, a dezvăluit impulsuri radio neobișnuite emise de magnetarul XTE J1810-197. Magnetarii sunt o categorie de stele neutronice caracterizate de prezența unui câmp magnetic extrem de puternic.

Ce se întâmplă cu cel mai apropiat magnetar de Terra

Folosind radiotelescopul operat de CSIRO, oamenii de știință australieni au observat că XTE J1810-197, cel mai apropiat magnetar față de Terra la o distanță de 8.000 de ani-lumină, emite lumină polarizată circular, conferind un aspect spiralat mișcării sale în spațiu.

Marcus Lower, autorul principal al studiului realizat sub coordonarea CSIRO, a remarcat că această descoperire este fără precedent și neașteptată.

„Spre deosebire de semnalele radio pe care le-am observat de la alţi magnetari, acesta emite cantităţi enorme de polarizare circulară cu schimbare rapidă. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva până acum”, a adăugat el, citat într-un comunicat.

El a subliniat că, spre deosebire de semnalele radio observate de la alte magnetari, acesta emite cantități masive de polarizare circulară cu schimbări rapide, un fenomen anterior neîntâlnit.

Potrivit lui Lower, rezultatele studiului indică prezența unei plasme supraîncălzite deasupra polului magnetic al stelei, care ar putea fi responsabilă pentru acest fenomen, însă modul în care plasma generează acest efect rămâne încă o necunoscută.

Când au fost detectate primele semnale radio emise de XTE J1810-197

Semnalele radio emise de XTE J1810-197 au fost detectate pentru prima dată în 2003, înainte ca steaua să devină inactivă timp de mai mult de 10 ani. Este unul dintre puținii magnetari cunoscuți pentru producerea impulsurilor radio.

Manisha Caleb, coautoare a studiului și cercetătoare la Universitatea Sydney, consideră că investigarea magnetarilor oferă o perspectivă valoroasă asupra fizicii care guvernează câmpurile magnetice intense și a mediilor pe care acestea le generează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
cimitir catolic bellu jpg
pensie jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
omar bin omran jpg
grecia xinomavro jpg
cetatea de refugiu saschiz jpg
neurochirurgul vlad ciurea jpeg
bloc apartamente FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net