Mesajul secret ascuns pe tavanul din Capela Sixtină. Ce nu a vrut Michelangelo să observe toată lumea

Capela Sixtină, unul dintre cele mai vizitate locuri din Palatul de la Vatican din Roma, a fost ridicată între anii 1472-1483, pe vremea Papei Sixt al IV-lea. Între anii 1508 și 1512, a fost pictată de către Michelangelo Buonarroti, cunoscut în întreaga lume drept un geniu artistic cu realizări excepţionale în pictură, sculptură şi arhitectură. Ce multă lume nu știe este faptul că el a fost și un foarte bun anatomist, secret pe care l-a ascuns prin distrugerea tuturor schiţelor şi notelor sale anatomice, dar care a fost dezvăluit cu ajutorul unei analize.

Care este mesajul secret pictat de Michelangelo în Capela Sixtină
Care este mesajul secret pictat de Michelangelo în Capela Sixtină

În urma unei analize asupra unei scene din Facerea Lumii pe care Michelangelo a pictat-o pe plafonul Capelei Sixtine, „Separarea luminii de întuneric”, doi experți în neuroanatomie de la Şcoala de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, au ajuns la concluzia că artistul a ascuns imaginea unui creier uman în chipul lui Dumnezeu.

Cercetătorii spun că pictura lui Michelangelo este o reprezentare foarte precisă a creierului uman, a măduvei spinării și a trunchiului cerebral. Potrivit primului medic care a identificat asemănările dintre reprezentarea lui Dumnezeu şi creierul uman, Frank Meshberger, Michelangelo a împrejmuit Divinitatea cu acel „giulgiu” similar creierului uman pentru a sugera că Adam nu a fost înzestrat doar cu viață atunci când a fost creat, ci și cu inteligenţa supremă de care dau dovadă oamenii.

Concluzia experților

Pictura lui Michelangelo este o reprezentare foarte precisă a creierului uman / Foto: Historia.ro
Pictura lui Michelangelo este o reprezentare foarte precisă a creierului uman / Foto: Historia.ro

În cei patru ani în care a pictat tavanul Capelei Sixtine, Michelangelo a realizat imagini dinspre est spre vest, începând de la intrarea în capelă şi încheind deasupra altarului. Regiunea în care cercetătorii au descoperit că acesta a ascuns trunchiul cerebral, nervul optic şi ochii, este ultima scenă pictată ce îl reprezintă pe Dumnezeu care separă lumina de întuneric

Deoarece Michelangelo a înfăţişat gâtul lui Dumnezeu în această scenă și regiunea este luminată într-un mod ciudat, nu e de mirare că mulți critici și istorici au fost surprinşi de anumite nereguli anatomice, dar cei doi experți, Suk și Tamargo spun că aceasta nu este o eroare, ci un mesaj ascuns. Potrivit lor,  dacă această imagine ar fi suprapusă unei imagini a creierului uman văzută de jos, crestele de pe gâtul lui Hristos corespund exact caracteristicilor creierului nostru. Cercetătorii mai spun că nervii optici sunt reprezentați exact în același mod în care au fost ilustrați de Leonardo da Vinci în 1487. Leonardo da Vinci și Michelangelo au trăit în același timp și fiecare artist cunoștea opera celuilalt.

„Michelangelo a îmbogăţit această pictură ce-l înfăţişează pe Dumnezeu cu imagini ascunse ale creierului, celebrând în acest mod nu doar gloria lui Dumnezeu, ci şi gloria celei mai magnifice creaţii ale Sale”, este concluzia celor doi experți, relatează Historia.ro.

O teorie diferită despre semnificația mesajelor secrete

Experții afirmă că nu este vorba de erori, ci de un mesaj ascuns / Foto: Historia.ro
Experții afirmă că nu este vorba de erori, ci de un mesaj ascuns / Foto: Historia.ro

Alți experți au o teorie diferită despre semnificația acestor mesaje secrete. Nu este un secret pentru nimeni că relația lui Michelangelo cu Biserica Catolică a devenit tensionată spre sfârșitul vieții sale, când artistul a devenit dezgustat de luxul și corupția Bisericii. Mai mult, în capodopera sa, Michelangelo și-a pictat chipul în două locuri, în ambele fiind torturat. Prin urmare, unii experți consideră că mesajul ascuns nu este că Dumnezeu i-a dat lui Adam inteligență, ci inteligența și organul trupesc fac posibil ca oamenii să se apropie de Dumnezeu fără a fi nevoie ca această relaţie să mai fie intermediată de Biserică.

S-ar putea să nu știm niciodată motivul real pentru care Michelangelo a inclus imaginea creierului uman în capodopera sa, ce combină arta, religia, ştiinţa şi credinţa într-o operă artistică provocatoare şi uluitoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Mary și Regele Frederik Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
17 ani de la intronizarea preafericitului parinte daniel ca patriarh al bisericii ortodoxe romane 309412 jpeg
ferma dacilor jpg
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net