Superstiţii de Lăsatul Secului. Ce e bine să faci ca să ai noroc și spor
Credincioşii ortodocşi prăznuiesc duminică, 6 martie, Lăsatul Secului, una dintre cele mai importante sărbători înainte de intrarea în marele post al Paştelui. Lăsatul Secului de brânză reînvie tradiţii păstrate cu sfinţenie de-a lungul timpului. Este ziua în care se fac plăcinte cu brânză dulce şi se dau soacrei pentru a fi îmbunate, iar tinerii aprind focuri uriaşe pentru alungarea duhurilor rele.
Aceasta este ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de intrarea în postul Paștelui.
“Prezentă atât în calendarul popular, cât şi în cel bisericesc, străvechea sărbătoare păgână, prag cosmic al trecerii de la iarnă la vară, Lăsatul Secului a fost adoptat şi adaptat de creştinism, ca ultimă treaptă pregătitoare înainte de smerenia Marelui Post, păstrându-şi farmecul obiceiurilor arhaice, dar căpătând noi valori, întru spirit, prin morala creştină”, spun specialiştii în foclor, citați de Adevărul.
Tradiții și superstiții de Lăsatul Secului
În Muntenia, de Lăsatul Secului, se prepară plăcinte cu brânză dulce şi stafide. Acestea le sunt oferite de nurori soacrelor, pentru a păstra relațiile ”dulci”.
În seara de Lăsatul Secului are loc Urlalia. Obiceiul este păstrat mai ales în satele şi comunele din Bărăgan. În dreptul fiecărei gospodării, copiii şi tinerii aprind focuri mari cu cauciucuri. Femeile le oferă celor care aprind focurile gogoşi, colăcei şi ouă fierte, în speranța ca în anul respectiv să aibă parte de pui.
Carnaval cu măşti de carton în Dobrogea
În Dobrogea şi satele din şesul Dunării şi din jurul Bucureştiului, la Lăsatul Secului se organizează în această zi un joc de carnaval cu măști, Cucii. La Brăneşti, Ilfov, tradiţia Cucilor este ținută cu sfințenie în fiecare an. Cucii din Brăneşti au ajuns la cele mai importante festivaluri de profil internaţionale.
Citește mai multe despre tradițiile și superstițiile de Lăsatul Secului pe Adevarul.ro
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!