Tinerii sub 15 ani nu vor mai avea acces la reţelele sociale?

După ce un studiu arată că utilizarea platformelor din social media ar putea să producă modificări în creierul copiilor şi adolescenţilor, Franţa lucrează la o lege care să le interzică accesul la aceste reţele sociale tinerilor sub 15 ani.

Tinerii petrec foarte mult timp pe social media. Sursa: Shutterstock
Tinerii petrec foarte mult timp pe social media. Sursa: Shutterstock

Proiectul de lege, propus de către fostul primar al oraşului Ajaccio - Laurent Marcangeli (42 de ani), urmează să fie dezbătut în Senat. Potrivit acestuia, proiectul are două scopuri - reducerea hărţuirii cibernetice în rândul tinerilor şi păstrarea sănătăţii mintale a minorilor evitând expunerea la reţelele sociale la o vârstă prea fragedă. De asemenea, alegerea vârstei nu este întâmplătoare: „Această limită coincide în Franţa şi cu majoratul sexual, dar şi cu trecerea de la gimnaziu la liceu”, a declarat  Laurent Marcangeli. Aproximativ 58% dintre copii cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani au conturi pe platformele din social media, deoarece confirmarea vârstei este lăsată pe seama autoverificării utilizatorilor, potrivit unui studiu publicat de Association Génération Numérique în 2022. 

În România, se discută interzicerea TikTok în instituțiile statului

Şi TikTok-ul dă bătăi de cap autorităţilor din toată Europa. Autorităţile de la Bucureşti analizează, în prezent, riscurile de securitate reprezentate de TikTok, după ce Comisia Europeană şi Parlamentul European au interzis aplicaţia pe telefoanele angajaţilor. Parlamentul European a decis să interzică TikTok pe telefoanele angajaţilor, din motive de securitate. Comisia Europeană şi Consiliul UE au luat decizia încă de săptămâna trecută. Şi parlamentul danez a anunţat marţi că le-a cerut atât aleşilor, cât şi angajaţilor, să dezinstaleze aplicaţia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza «riscului de spionaj».

image

În SUA, aplicaţia este considerată o ameninţare la adresa securităţii naţionale, fiind interzisă de la sfârşitul lui decembrie pe telefoanele funcţionarilor din administraţie. Recent, şi angajaţii agenţiilor federale au fost somaţi să procedeze la fel. Canada şi India au adoptat decizii similare. 

Ca urmare, şi România a luat în discuţie interzicerea TikTok în instituţiile publice, dar deocamdată nu s-a luat nici o decizie. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că o decizie poate fi luată pe baza unei analize a specialiştilor, însă nu vede nici o problemă să ne aliniem comportamentului Comisiei Europene şi a altor ţări în care prin această aplicaţie sunt furnizate informaţii de propagandă sau dezinformări, potrivit News.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net