Tradiții și obiceiuri uitate, de Moș Nicolae. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare

Ziua de 6 decembrie, dedicată Sfântului Nicolae, este un moment de bucurie pentru copii și de reflecție pentru adulți. Cunoscut drept protector al copiilor și al celor aflați în nevoie, Moș Nicolae aduce cu sine și o serie de tradiții și obiceiuri înrădăcinate în cultura populară românească. Ce nu este bine să facem în această zi sfântă, pentru a ne bucura de bicuvântarea acestei sărbători.

Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți de Moș Nicolae / foto: Shutterstock
Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecți de Moș Nicolae / foto: Shutterstock

Sfântul Nicolae, cunoscut și sub numele de Nicolae de Mira, a trăit în secolul al 4-lea și a fost episcopul orașului Mira din Asia Mică (Turcia actuală). Este cunoscut pentru actele sale de generozitate și că întotdeauna vine în ajutorul săracilor. Potrivit unei celebre legende, Sfântul Nicolae a împiedicat 3 fete sărace să fie vândute în sclavie, lăsând noaptea pungi cu aur în pantofii lor.

În plus, Nicolae este considerat protectorul copiilor, marinarilor și oamenilor aflați în dificultate. Generozitatea sa este inspirația tradiției moderne a Sfântului Nicolae, care aduce daruri copiilor buni și cuminți. În timp, ziua de 6 decembrie a devenit ceva plin de folclor. Printre cele mai cunoscute tradiții se numără:

- Curățarea cizmelor: copiii pregătesc cu entuziasm cizmele în noaptea de 5 decembrie, sperând că Moș Nicolae le va lăsa un cadou. Cei cuminți primesc dulciuri, fructe și mici cadouri, dar copiii obraznici pot găsi nuielușa.

- Generozitate și fapte bune: în ziua Sfântului Nicolae, este bine să-i ajuți pe cei în nevoie, să faci acte de caritate și să arăți recunoștință celor dragi.

Ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae

- Rugați-vă și mergeți la biserică: Creștinii participă la slujbele religioase dedicate Sfântului Nicolae, cer protecție și binecuvântare.

- Semne meteorologice: Se spune că, dacă pe 6 decembrie ninge, Sfântul Nicolae „își scutură barba”, iar iarna va fi grea. Dacă nu ninge, iarna va fi blândă.

Pe lângă obiceiurile bune de urmat, se mai spune că nu este bine să faci în această zi sfântă:

- Nu faceți treburi grele de uz casnic: ziua Sfântului Nicolae este considerată o zi de odihnă și rugăciune. Se recomandă evitarea activităților precum spălarea și curățenia generală.

- Evitați certurile: este important să mențineți o atitudine calmă și să evitați confruntarea. Se spune că tensiunea din această zi poate atrage ghinion.

- Nu ignora nevoile celor din jur: tradiția subliniază importanța generozității, astfel încât ignorarea cererii de ajutor poate fi considerată un semn de nepăsare față de valorile promovate de Sfântul Nicolae.

- Nu refuzați cererile și invitațiile: ziua este considerată un moment favorabil pentru a fi deschis și binevoitor față de ceilalți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2174482595 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa gumelnita jpg
shutterstock 2318880383 jpg
Familia Regală a României (circa 1907)
BeFunky collage (30) jpg
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Radu Mazăre a fost eliberat din penitenciarul Jilava. FOTO Inquam Photos / George Călin
ciuma bubonica profimedia 0147335496 descopera jpg
pistoale radar jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net