Trotineta electrică, cu patru roți și tehnologie spațială. Urci și muntele cu ea
Este ATV? Nu. Este trotinetă sau Segway? În nici un caz. Vehiculul electric EZRaider înglobează toate caracteristicile de mobilitate ale celorlalte mașinării.
Ați observat, probabil, cum toate vehiculele spațiale menite să exploreze suprafețele altor planete sau sateliți au un sistem de suspensie care permite deplasare pe teren accidentat.
E dotat cu suspensii „plutitoare”
Ei bine, același concept a fost implementat și în cazul proiectului EZRaider. Se mai numesc și suspensii plutitoare. Citit în engleză, numele vehiculului poate înseamna „explorator comod”.
Practic, cel care îl conduce stă în picioare pe o platformă și este propulsat de motoare electrice individuale, pe fiecare dintre cele patru roți. Există și variantele cu tracțiune individuală pe două roți.
Citește și: Elon Musk surprinde din nou! Tesla lucrează la un vehicul fără volan și pedale
Suspensia specifică vehiculelor spațiale permite tracțiunea fără mari bătăi de cap chiar și pe un teren stâncos, iar acumulatorul vehiculului permite o autonomie de 75 de kilometri.
Practic, EZRaider este util atât în mediul urban, dar, mai ales, în zonele sălbatice, off-road. Fie că vorbim de păduri sau trasee montane accidentate, sau cu nisip, EZRaider merge. Este un vehicul utilitar, dar poate fi folosit și pentru agrement.
A fost inventat în Israel
Creație a israelianului Erez Abramov, vehiculul a intrat și în dotarea forțelor armate, din anumite state. Născut și crescut în mediul rural, Abramov s-a ocupat de agricultură cu utilaje specifice, peisagistică sau irigații.
Toate activitățile sale implicau deplasarea pe distanțe lungi și, cum skateboarding-ul era hobby-ul său din tinerețe, nu a durat mult până câd Erez Abraov a început să meșterească la primele sale creații, vehicule off-road, tip buggy.
Asocierea cu foștii ofițeri de armată Miki Bar sau Mozy Azarzar, pe care i-a cucerit cu creația sa, a reprezentat lansarea produsului de succes pe mai multe piețe.
Citește și: Primul vehicul dual din lume: cum arată autobuzul-tren
În 2021, vehiculele EZRaider erau lansate la nivel global, fiind văzute ca un produs revoluționar, prin unicitatea lor. Au apărut și diverse variante de echipare, cu șa sau cu remorcă, variantă de hobby sau heavy-duty.
Și în România, la Deva, există un dealer, reprezentant al distribuitorului european. Prețurile rivalizează cu cele din segmentul auto low-cost, pornind de la 8.500 de euro și ajungând, în funcție de dotări, la 14.500 și 19.200 de euro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!