Turcul care a sprijinit Unirea Principatelor. S-a întâlnit cu Alexandru Ioan Cuza
În anul 1860, Alexandru Ioan Cuza a mers la Constantinopol pentru a discuta cu autoritățile otomane chestiunea Unirii Principatelor. Iar spre surprinderea delegației române, un important demnitar turc a fost în favoarea acestui eveniment istoric important.

Septembrie 1860 a fost un moment important pentru poporul român. Alexandru Ioan Cuza a vizitat Constantinopolul pentru a discuta Unirea Principatelor, iar acest eveniment a fost descris de către Dimitrie Bolintineanu, singurul membru al Grupului de Presă care a mers alături de Cuza în Capitala Otomană.
Această vizită a fost descrisă în volumul „Vizita domnitorului Principatelor Unite la Konstantinopole”, publicat în 1860. Iar printre demnitarii pe care Cuza i-a întâlnit a fost și un anume Savfet Effendi, care era în favoarea unirii dintre cele două principate.
A vizitat Moldova în 1857
Demnitarul turc s-a întâlnit cu delegația română la Palatul Dolmabahce, acest moment fiind descris în amăunt de către Bolintineanu. „După ce acostează la faţada dinspre Bosfor, membrii Delegaţiei, în frunte cu Al. I. Cuza, străbat galeria unor case ce sînt o dependinţă a săraiului. La capul galeriei ne primi ministrul dinafară, Safeti Effendi”, spune acesta.
După Congresul de la Paris, Safvet Effendi a fost numit șef al Comisarilor trimiși în principate, pentru a consemna voința muntenilor și moldovenilor. De altfel, demnitarul a și vizitat Moldova, în 1857, alături de comisari din alte țări.
Era în favoarea unirii principatelor
Într-un raport din anul 1860, este menționat, din nou, faptul că demnitarul otoman avea o opinie favorabilă asupra principatelor.
„Excelenţa Sa, Safvet Effendi, care este întotdeauna însufleţit de cele mai bune intenţii faţă de noi şi cu care nu pot decît să mă laud foarte mult, m-a asigurat de mai multe ori că Alteţa Voastră va fi primită aici cu cele mai mari onoruri, aşa cum o dovedeşte îndeajuns şi vizita pe care urmează s-o faceţi Maiestăţii Sale sultanului, chiar a doua zi după sosirea aici”, scrie în volumul „Alexandru Iona Cuza şi Costache Negri Corespondeţă”, din 1980.
În aceeași carte mai este citată și o scrisoare din 1861, în care Savfet Effendi este menționat din nou.
„Safvet Effendi, pe care l-am văzut de curînd, mi-a răspuns la ceea ce i-am spus despre afacerile noastre chiar cu aceste cuvinte: «Trebuie să-l susţinem pe prinţul Alexandru Ioan din toate puterile noastre şi să-i îndeplinim justele lui cereri – mai ales în zilele astea».
E singurul turc care pune orgoliul său în urma prudenţei şi a necesităţii. Nu acelaşi lucru se poate spune despre marele vizir, care nu ne este favorabil”, se scria la acel moment, potrivit historia.ro.