Uite ce «sfaturi» de dragoste ne dau păsările!
E bine să miroşi frumos
Piţigoii albaştri, care trăiesc la noi în ţară, se folosesc de aromaterapie atunci când îşi amenajează domiciliul conjugal. În cuib ei cară mereu fire de levănţică şi frunze de mentă, care să schimbe aerul şi să dea o aromă plăcută "căsuţei". Păsările folosesc aceste plante, în special pentru a înlătura paraziţii din cuib, însă, cu această ocazie, creează un ambient plăcut, apreciat de femele.
Gelozia nu e un lucru rău
Lebedele (Cygnus olor) sunt păsări care, de regulă, se împerechează pe viaţă. Masculul este extrem de agresiv cu intruşii în perioada de cuibărire, aşa că nimeni nu-i rezistă. Îşi atacă rivalii cu salturi, îi stropeşte cu apă aruncată cu aripile şi face adevărate alunecări, exact ca fotbaliştii pe un teren îmbibat cu apă. Gelozia masculului de lebădă e atât de mare încât, de multe ori, vede chiar şi în oameni potenţiali curtezani ai femelei sale.
Scoate-o la o cină uşoară!
Fă-i pe plac şi ai cucerit-o pentru totdeauna! Împerecherea pe viaţă e posibilă dacă femela, extrem de pretenţioasă, vede în viitorul ei partener şi alte calităţi decât penajul multicolor. Exemplul celei mai mari acvile din România - Codalbul - este unul dintre cele mai bune. Masculul ştie că dragostea trece prin stomac, aşa că prinde peşti sau aduce hrană în cioc, pe care o depune la picioarele partenerei pentru a o impresiona. Femela ştie atunci că el poate să aibă grijă de ea pe viitor.
Du-o la tine acasă, nu la părinţi!
Pentru unele înaripate, secretul unei relaţii de durată e amenajarea unei case trainice. Privighetorile de zăvoi şi sturzii excelează în construcţia cuiburilor, la care lucrează precum chinezii, la foc continuu. Când casa e gata, masculul o prezintă femelei, cu abilitatea unui agent imobiliar. Specialiştii Societăţii Ornitologice Române, care le studiază comportamentul, spun că femela va rămâne alături de cel mai bun meseriaş, care a ridicat un cuib cât mai trainic.
Nu te grăbi, savurează relaţia!
Din momentul în care partenera acceptă cuibul conjugal, lucrurile se schimbă în lumea păsărilor. Chiar şi cercetătorii au dificultăţi să studieze foarte atent copulaţia. Relaţiile intime între parteneri se petrec extrem de rapid. Totuşi, nu la toate speciile. Deşi e mic, lăcarul are o rezistenţă sporită. O partidă de amor poate dura şi 25 de minute, ceea ce îl face recordman în lumea păsărilor. Fetelor, lăcarul ăsta „o arde" mai mult prin Polonia, mai puţin pe la noi.
Există viaţă şi după 14 februarie
Barza albă. După ce relaţia e închegată, partenerii se vor îngriji exemplar de pui, îi vor hrăni, îi vor învăţa să zboare şi îi vor însoţi în prima lor migraţie spre „ţările calde". În următorii ani, perechile de berze vor reveni în aceleaşi locuri în care au cuibărit prima oară. De cele mai multe ori chiar în acelaşi cuib, pe care îl vor reface şi în care se vor îngriji de noua generaţie de pui.