Un animal rar, pe cale de dispariție, și-a făcut aparația pe teritoriul României. Deși e mic, poate ucide specii mult mai mari. VIDEO

Ultima actualizare:

Fauna României este extrem de variată, incluzând specii în plină expansiune, dar și pe cale de dispariție. Ocazional, în țara noastră se poate întâlni un animal rar, cu apariție spectaculoasă și un mod distinct de vânătoare.

Codalbul este pe cale de dispariție / foto: Wikipedia
Codalbul este pe cale de dispariție / foto: Wikipedia

Majoritatea exemplarelor acestei păsări se găsesc în Rusia și Siberia. Un exemplar rar care poate fi observat în România este codalbul. Majoritatea indivizilor săi se regăsesc în Rusia, Siberia și Norvegia.

Cum recunoști un codalb

Acesta atrage atenția prin dimensiunile sale imponente, având o talie între 70-90 cm și aripi între 190-240 cm. Femelele sunt mai mari decât masculii, cu o greutate între 4-6,9 kg, în timp ce masculii cântăresc între 3 și 5,4 kg.

Capul și ciocul codalbului sunt, de asemenea, masive, iar jumătatea inferioară a picioarelor sale este acoperită cu pene. Cu o culoare brun-închis, doar capul și baza gâtului sunt mai deschise, iar la bătrânețe penele devin albe în aceste zone.

Ciocul puternic al codalbului îi permite să captureze prada cu ușurință, fiind lung, drept și încovoiat brusc spre vârf. Aripile sale au forma unei "uși de hambar", iar puii ating dimensiunea aripilor adulte destul de devreme, în jurul vârstei de 5-6 ani.

Codalbul preferă habitatele acvatice, mlaștinile sau câmpurile aproape de apă, dar nu trăiește în apă.

Unde poți găsi codalbul în România

În România, acesta poate fi întâlnit în Delta Dunării sau pe Dunăre, hrănindu-se cu pește și capturând și păsări acvatice, precum și animale de câmp cum ar fi iepurii, popândăii și șoarecii, inclusiv animale mai mari precum oile, cerbii și caprele.

Cât despre construirea cuibului, codalbul reprezintă o amenințare pentru gâște, lebede, rațe, lișițe sau pescăruși. Cuiburile sale, situate adesea în arbori de-a lungul apelor, sunt mari și căptușite cu plante verzi, ramuri și chiar cu lână și cârpe, contribuind atât masculul, cât și femela. După finalizarea cuibului, femela depune ouă la intervale diferite, între 1 și 5 zile. Ouale sunt mari și de culoare alb-mat. La aproximativ 56 de zile de la eclozare, puii părăsesc cuibul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net