Un animal rar, pe cale de dispariție, și-a făcut aparația pe teritoriul României. Deși e mic, poate ucide specii mult mai mari. VIDEO

Ultima actualizare:

Fauna României este extrem de variată, incluzând specii în plină expansiune, dar și pe cale de dispariție. Ocazional, în țara noastră se poate întâlni un animal rar, cu apariție spectaculoasă și un mod distinct de vânătoare.

Codalbul este pe cale de dispariție / foto: Wikipedia
Codalbul este pe cale de dispariție / foto: Wikipedia

Majoritatea exemplarelor acestei păsări se găsesc în Rusia și Siberia. Un exemplar rar care poate fi observat în România este codalbul. Majoritatea indivizilor săi se regăsesc în Rusia, Siberia și Norvegia.

Cum recunoști un codalb

Acesta atrage atenția prin dimensiunile sale imponente, având o talie între 70-90 cm și aripi între 190-240 cm. Femelele sunt mai mari decât masculii, cu o greutate între 4-6,9 kg, în timp ce masculii cântăresc între 3 și 5,4 kg.

Capul și ciocul codalbului sunt, de asemenea, masive, iar jumătatea inferioară a picioarelor sale este acoperită cu pene. Cu o culoare brun-închis, doar capul și baza gâtului sunt mai deschise, iar la bătrânețe penele devin albe în aceste zone.

Ciocul puternic al codalbului îi permite să captureze prada cu ușurință, fiind lung, drept și încovoiat brusc spre vârf. Aripile sale au forma unei "uși de hambar", iar puii ating dimensiunea aripilor adulte destul de devreme, în jurul vârstei de 5-6 ani.

Codalbul preferă habitatele acvatice, mlaștinile sau câmpurile aproape de apă, dar nu trăiește în apă.

Unde poți găsi codalbul în România

În România, acesta poate fi întâlnit în Delta Dunării sau pe Dunăre, hrănindu-se cu pește și capturând și păsări acvatice, precum și animale de câmp cum ar fi iepurii, popândăii și șoarecii, inclusiv animale mai mari precum oile, cerbii și caprele.

Cât despre construirea cuibului, codalbul reprezintă o amenințare pentru gâște, lebede, rațe, lișițe sau pescăruși. Cuiburile sale, situate adesea în arbori de-a lungul apelor, sunt mari și căptușite cu plante verzi, ramuri și chiar cu lână și cârpe, contribuind atât masculul, cât și femela. După finalizarea cuibului, femela depune ouă la intervale diferite, între 1 și 5 zile. Ouale sunt mari și de culoare alb-mat. La aproximativ 56 de zile de la eclozare, puii părăsesc cuibul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net