Pasărea bizară care sună la fel ca un robot. Trăiește chiar și în România
Poate că deja fiecare dintre noi am fost uimiți de sunetele pe care unele animale le scot, însă, câteodată, unele specii reușesc să ne lase complet muți de uimire. Iar chiar și cei dintre noi care au avut prilejul de a auzi cum un papagal imită vocabularul uman nu pot să creadă că această pasăre reușește să imite chiar și cele mai complexe sunete mecanice pe care le aude!
Deja nu mai este niciun secret faptul că există unele păsări care pot imita limbajul uman, câteodată chiar și extrem de fidel. Însă, există o anumită pasăre ce ajunge și în țara noastră, care nu doar că poate imita oamenii, dar nu are probleme în a replica nici măcar cele mai bizare sunete mecanice pe care le aude!
Mai precis, este vorba despre grauri, cunoscut și după denumirea științifică de Sturnus vulgaris.
Aceste mici păsări par a fi capabile să imite perfect chiar până și efectele speciale din filme, în ciuda faptului că acele sunete sunt obținute de către întregi echipe de specialiști, care folosesc un echipament extrem de scump și de avansat!
Graurii pot imita și vocabularul uman
Graurii sunt păsări migratoare, care pot fi admirate și în țara noastră, odată cu începutul primăverii și până spre finalul toamnei.
Au dimenisuni mici, cam de 20 de cm, cu o anvergură a aripilor de aproximativ 40 de cm. De obicei nu vor fi mai grele de 90 de grame, iar penele lor sunt negru-verzui, cu mici pete albe. O curiozitate despre acestea este faptul că penele lor sunt ușor iridescente.
Graurii trăiesc în stoluri mari, zgomotoase, ce au chiar și mii de păsări! Ei au și abilitatea de a imita ușor o mulțime de sunete. Sunt cunoscute 130 de specii de grauri, iar adesea aceste păsări vor petrece iarna în zonele mediteraneene.
Speranța lor de viață este extrem de mare, cam de 21 de ani, iar pentru a scăpa de paraziți, graurii extrac acid formic de pe abdomenul furnicilor, pentru a-și curăța penele.