Un bărbat a ținut ani de zile o piatră crezând că este aur. De fapt, este veche de 4.6 miliarde de ani și este mult mai valoroasă

Uneori, ceea ce pare a fi aur se dovedește a fi mult mai prețios. Un caz în acest sens este povestea lui David Hole care, în 2015, în timp ce efectua cercetări în Parcul Regional Maryborough, Australia, a găsit o piatră roșiatică masivă. Ceea ce părea a fi o pepită de aur a devenit ulterior o comoară mult mai rară și mai valoroasă: un meteorit vechi de 4,6 miliarde de ani.

Foto: Victoria Museum.
Foto: Victoria Museum.

Echipat cu un detector de metale, Hole a dat peste această piatră neobișnuită înconjurată de argilă galbenă. Convins că în interiorul său se afla aur, el a încercat diferite metode de deschidere, de la un fierăstrău de piatră la acid. Cu toate acestea, nicio metodă nu a reușit să pătrundă, pentru că, de fapt, nu era o pepită de aur.

Geologul Dermot Henry de la Muzeul Melbourne a explicat că „avea acest aspect sculptat, cu gropițe”, specific unui meteorit care trece prin atmosferă. Fascinat de acest obiect imposibil de deschis, Hole l-a dus la Muzeul Melbourne pentru identificare.

M-am uitat la o mulțime de roci despre care oamenii cred că sunt meteoriți”, a declarat Henry. După examinarea mii de roci, doar două s-au dovedit a fi meteoriți reali, iar piatra lui Hole a fost unul dintre aceștia.

Meteoritul, numit Maryborough, cântărește 17 kilograme

Meteoritul, numit Maryborough, după orașul în apropierea căruia a fost găsit, cântărește 17 kilograme. După tăierea unei mici felii cu un fierăstrău cu diamant, cercetătorii au descoperit că este o condrită obișnuită H5, cu o compoziție bogată în fier.

Meteoriții oferă cea mai ieftină formă de explorare spațială. Ei ne transportă înapoi în timp, oferind indicii despre vârsta, formarea și chimia sistemului nostru solar”, a explicat Henry. Acest meteorit rar, vechi de 4,6 miliarde de ani, este acum un punct de referință pentru cercetările științifice despre istoria și formarea sistemului nostru solar.

Deși este adesea comparat cu aurul, meteoritul din Maryborough este mult mai rar și mai valoros din punct de vedere științific. Fiind unul dintre cele doar 17 meteoriți înregistrați vreodată în statul australian Victoria, este o comoară ce oferă o perspectivă unică asupra originii noastre cosmice. 

image
image
image
image
image
image
castelul predjama pixabay jpg
Rimetea FOTO Shutterstock jpg
Lavanda jpg
apa poluare1 jpg
copac widowmaker instagram jpg
un caine inteligent jpg
Salina Praid, oraşul subteran de sare
vila constantin silvestri 7 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net