Un pește rar a fost găsit într-un râu din România. „E singurul loc de pe planetă unde mai supraviețuiește”

Ultima actualizare:

Moment istoric! Un pește rar a fost găsit într-un râu din România. E singurul loc de pe planetă unde mai supraviețuiește această specie, a anunțat alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan. Acesta a dezvăluit că în perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei asprete (Romanichthys valsanicola), de la descoperirea ei în 1956.

Aspretele identificat în râul Vâlsan. Foto: Facebook Alex Găvan
Aspretele identificat în râul Vâlsan. Foto: Facebook Alex Găvan

Un pește rar a fost găsit într-un râu din Munții Făgărașului

„Moment istoric pentru legendarul și enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume dar și pentru conservarea din România și nu numai”, a scris alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan, fondatorul proiectului "Aspretele Trăiește".

Acesta a dezvăluit că un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului.

„Este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. Iar noi, oamenii, suntem cei ce am adus-o în pragul dispariției”, a precizat Alex Găvan în postarea de pe Facebook.

„E cel mai rar pește din Europa și poate chiar din lume”

Fondatorul proiectului „Aspretele Trăiește" a transmis că niciodată de la mijlocul anilor ’60 nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. Mai mult, au existat și ani în care s-a crezut că această specie este complet dispărută.

„Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare.

Deși modelările matematice nu sunt încă finalizate, estimarea specialiștilor, bazată pe numărul de exemplare găsite și pe localizarea lor în Vâlsan, este că întreaga populație s-ar putea situa undeva în jurul a doar câteva sute de exemplare.

Un lucru îmbucurător, din perspectiva diversității genetice a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care îl avem în vedere. Dar chiar și așa, în acest moment, specia rămâne critic periclitată”, a scris Alex Găvan pe Facebook.

Vezi și: „Monstrul” găsit pe o plajă din Portugalia. Are 3 tone și e considerat „cel mai ciudat pește din lume”

„Planeta aceasta este un templu, cu toate câte sunt în ea”

Totodată, acesta a precizat că s-au identificat habitate potențiale unde aspretele ar putea fi repopulat.

„Suntem cu toți custozii acestei planete, nu stăpânii ei, nu cuceritorii ei, iar postura de custode vine cu o responsabilitate pe măsură. Aspretele este un templu. Planeta aceasta este un templu, cu toate câte sunt în ea. Acest templu suntem noi, cu toții", a scris alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan, fondatorul proiectului "Aspretele Trăiește".

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
padure tropicala jpg
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net