Un vlogger celebru a prezentat internauților cea mai săracă țară din Uniunea Europeană: „Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura”

Ultima actualizare:

Un cunoscut vlogger, Cosmin Avram, a explorat Bulgaria, țara considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană, și a împărtășit experiența sa pe YouTube, atrăgând aproape 300.000 de vizionări. Deși surprins de ceea ce a descoperit, Cosmin a decis că nu va mai repeta această aventură.

Bulgaria, țara considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană. Foto: arhiva.
Bulgaria, țara considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană. Foto: arhiva.

O călătorie plină de provocări

Am ajuns în cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Dacă ați văzut vlogul trecut, știți cât de greu a fost să ajungem aici. Am plecat la ora 5.00 dimineața din România și am ajuns la 22.00, trecând prin multe peripeții. Am ținut morțiș să ajungem cu trenul în țara vecină. Mi-a ajuns, nu se va mai repeta aventura. Sunt pentru prima dată în capitala Bulgariei, așa că în clipul de astăzi o să explorăm acest oraș, vedem ce are de oferit”, spune Cosmin la începutul clipului.

Cosmin Avram a ajuns în Bulgaria, țară despre care se spune că este cea mai săracă din Uniunea Europeană, însă statisticile Eurostat indică faptul că România are o pondere mai mare a persoanelor expuse riscului de sărăcie și excluziune socială (32%) comparativ cu Bulgaria (30%).

„Foarte mulți spun că aceasta ar fi cea mai veche țară din Europa"

Cosmin oferă câteva date de cultură generală și o scurtă incursiune în istoria Bulgariei. „Foarte mulți spun că aceasta ar fi cea mai veche țară din Europa, cel care a inventat calculatorul este de aici, tot aici ar fi fost inventată și pâinea. Nu am știut că Bulgaria este considerată cea mai veche țară din Europa care și-a păstrat numele original. Fondată în anul 681 după Cristos, a fost una dintre primele entități politice din Europa răsăriteană și a avut o contribuție istorică considerabilă sub acest nume”.

El amintește și de Primul Imperiu Bulgar și de felul în care Bulgaria a influențat țările din zonă. „Primul Imperiu Bulgar a dominat cea mai mare parte a Balcanilor și a influențat semnificativ culturile slave prin dezvoltarea alfabetului chirilic printre multe alte lucruri și a durat până la începutul secolului al XI-lea”.

Viața cotidiană la Sofia

În periplul său, Cosmin s-a întâlnit cu o localnică, o studentă, care i-a vorbit despre dificultățile vieții în Bulgaria. „Universitățile de stat nu sunt scumpe, dar cele private sunt. Ce este scump aici este mâncarea. Fructele, legumele, carnea – toate sunt de bună calitate, au gust, dar sunt scumpe. Îmi place să vorbesc cu doamnele în vârstă care spun că dacă vor să cumpere ceva de cea mai bună calitate nu pot pentru că pensia lor este mică”.

Tânăra a menționat și omniprezența numelor rusești în Bulgaria. „Numele bisericii este Alexander Nevsky, care este un nume rusesc. Nu am nimic împotriva rușilor, dar pur și simplu nu îmi place că totul aici are nume rusești. De ce nu au nume bulgărești?

Impresii contradictorii

Deși se spune că Bulgaria e cea mai săracă țară europeană, Sofia i-a lăsat o impresie bună lui Cosmin. „Mă surprinde orașul, mă surprinde curățenia din oraș. Nu mă așteptam la așa ceva. Sunt sincer și vă spun că mă așteptam ca lucrurile să arate mult mai rău. Pentru că vezi peste tot Bulgaria cea mai săracă țară din Uniune, cea mai săracă în sus, cea mai săracă în jos, dar când ajungi aici, când ajungi în capitală și compari cu alte capitale europene, lucrurile nu stau chiar atât de prost pe cum se vehiculează. Oamenii nu par atât de încruntați pe stradă, sunt, după cum vă spuneam, comunicativi”.

În ceea ce privește costul vieții, Cosmin a observat că prețurile în restaurante nu sunt mari. „Până la urmă am mâncat o pizza, nu este mâncare tradițională, dar mirosea atât de bine încât ni s-a făcut poftă. Am plătit 46 de leva pe două pizza, o apă și un suc de portocale, undeva la 23 de euro, un preț decent având în vedere că zona în care ne aflăm este una ultracentrală”.

Clipul lui Cosmin Avram oferă o perspectivă diferită asupra Bulgariei, subliniind contrastul dintre percepția publică și realitatea din teren. Deși a întâmpinat dificultăți în călătorie și a avut parte de experiențe mixte, vloggerul a reușit să scoată la iveală o parte mai puțin cunoscută a vecinilor de la sud de Dunăre, oferind o viziune echilibrată și informată asupra acestei țări.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net