Unde se află cel mai nou oraș din România și în ce an a apărut. Mulți nici n-au auzit de el

În nord-vestul României, în județul Satu Mare, se află un oraș mai puțin cunoscut, dar plin de istorie: Livada. Orașul, cunoscut în trecut sub numele de "Șarchiuz", a primit statutul oficial de oraș pe 21 iulie 2006, prin Legea nr. 322/2006. Mulți nu știu de existența acestui oraș, chiar dacă reprezintă o mică bijuterie a Transilvaniei, cu o istorie care se împletește cu trecutul regiunii.

Orașul Livada. Foto: arhiva.
Orașul Livada. Foto: arhiva.

Livada și satele aparținătoare au o populație de 7.004 locuitori

Conform recensământului din 2002, Livada și satele aparținătoare aveau o populație de 7.004 locuitori, dintre care 4.221 erau maghiari, 2.409 români, 317 țigani, 41 ucrainieni și 13 germani. Această diversitate etnică este un element definitoriu al orașului, contribuind la un mozaic cultural remarcabil.

Clădiri istorice deosebite

Livada nu este doar un oraș modern, ci și un loc cu o bogată moștenire arhitecturală. Printre cele mai importante clădiri istorice se numără:

Castelul Vecsey, construit în anul 1760, este un exemplu splendid de arhitectură barocă. Castelul are o formă dreptunghiulară, pe trei nivele, și o mică curte interioară, oferind o privire asupra rafinamentului arhitectural al epocii.

Biserica Reformată-Calvină din 1457, o bijuterie gotică, deși a suferit intervenții în anul 1779. Aceasta își păstrează farmecul original, cu o boltă gotică pe nervuri, absidă poligonală și un cor decroșat, elemente definitorii ale stilului gotic transilvănean.

Biserica Greco-Catolică completează peisajul religios al orașului, arătând că Livada a fost un centru de spiritualitate pentru diverse confesiuni de-a lungul timpului.

Deși este relativ tânăr în statutul său de oraș, Livada impresionează prin diversitatea culturală și bogăția sa istorică. Acest loc este o dovadă că frumusețea și istoria pot fi găsite chiar și în cele mai puțin cunoscute colțuri ale României.

Livada este un oraș care îmbină tradițiile vechi cu modernitatea, oferind o privire autentică asupra vieții transilvănene, unde clădirile istorice și diversitatea culturală creează un peisaj aparte, plin de farmec și istorie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Camilla Foto profimedia (5) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
osaka jpeg
image png
720f7e6825df474b87a605fc73270aba jpeg
pictura maica domnului aripi jpg
image png
Schaeffler Romania jpg
oboseala serviciu istockphoto jpg
metoda accidentul 482415082B jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net