Vacanța în Grecia devine mai scumpă. Cât va costa noua taxă impusă din 2024

Pentru turiștii români care își planifică vacanțele în Grecia, vestea nu este una îmbucurătoare. Începând cu anul 2024, aceștia vor trebui să suporte o nouă povară financiară sub forma "taxei climatice" impusă de statul elen. Scopul declarat al acestei taxe este acoperirea costurilor generate de incendiile și inundațiile masive care au afectat țara în ultimii ani.

Grecia. Foto: arhivă.
Grecia. Foto: arhivă.

Noua realitate a vacanțelor în Grecia: taxa climatică sezonieră

Potrivit informațiilor furnizate de premierul Kyriakos Mitsotakis la cea de-a 87-a ediție a Târgului Internațional de la Salonic, "taxa climatică" va deveni o realitate pentru turiști începând cu anul viitor. Cu aproximativ 28 de milioane de turiști care au vizitat Grecia doar în primele nouă luni ale anului 2023, impactul acestei taxe se anunță semnificativ.

Taxa va fi percepută sezonier, în perioada martie - octombrie, variind în funcție de nivelul de cazare. Astfel, pentru camerele închiriate sau apartamente, tariful va fi de 1,50 de euro pe zi, pe persoană, în timp ce la hotelurile de cinci stele, aceasta ar putea ajunge până la 10 euro pe zi.

Impactul financiar asupra turiștilor: mai multe costuri pentru mai mult confort

Practic, această nouă taxă va conduce la o creștere semnificativă a costurilor de cazare pentru turiștii care aleg Grecia drept destinație de vacanță. Un turist care se cazează la un hotel de cinci stele timp de șapte zile ar putea plăti cu până la 70 de euro mai mult, având în vedere taxa pe climă.

Cu toate acestea, operatorii hotelieri nu sunt de acord cu noua taxă și o consideră drept un dezavantaj față de închirierile pe termen scurt ale camerelor sau apartamentelor de vacanță. În plus, hotelierii cu o cifră de afaceri anuală de peste două milioane de euro sunt obligați să încheie asigurări împotriva dezastrelor naturale, iar aceste costuri suplimentare ar putea să se reflecte în creșterea prețurilor în anul următor.

Opinia hotelierilor

Pe fondul creșterii costurilor pentru turiști și operatorii hotelieri, industria turismului în Grecia se confruntă cu noi provocări. Este de așteptat ca discuțiile privind această taxă să continue, iar impactul asupra prețurilor și afluxului de turiști în Grecia să fie monitorizat îndeaproape în perioada următoare. Turiștii români care își planifică vacanțele în această țară ar trebui să fie conștienți de această schimbare și să ia în considerare această nouă taxă în bugetul lor de călătorie.

image
image
image
image
image
image
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
1 gulii umplute jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net