Viața intimă, perturbată de aspiratoarele inteligente. Și-au filmat stăpânii, iar imaginile au ajuns pe internet
Viața intimă a ajuns să fie tot mai greu de protejat. Ultimul pericol îl reprezintă chiar aspiratoarele inteligente. În toamna lui 2020, un număr de angajați temporari din Venezuela au postat pe forumuri online o serie de imagini intime captate în casele oamenilor, între care și o scenă în care o femeie tânără se află pe closet, cu pantalonii în vine, relatează MIT Technology Review.
Fotografiile au fost realizate de robotul de aspirare model J7 produs de iRobot și trimise către Scale AI, un start-up care angajează cu contract temporar lucrători din întreaga lume pentru a eticheta imagini și înregistrări audio și video în scopul de a dezvolta algoritmii dispozitivelor ce funcționează pe bază de inteligență artificială, conform Adevărul.
Anul acesta, MIT Technology Review a obținut 15 capturi de ecran ale unor imagini intime după ce acestea fuseseră încărcate pe grupuri online private. Cea mai intimă ipostază este surprinsă într-o serie de capturi video în care o tânără femeie este așezată pe WC: chipul ei este blurat doar în imaginea principală.
Alte imagini sunt din camere unde apar oameni și animale, și pe capturi apar etichetele unor piese de mobiler, de decor sau ale obiectelor amplasate pe tavan, conform sursei citate.
Ce explicații are compania producătoare
iRobot este cel mai mare furnizor de aspiratoare robotizate din lume. Reprezentanții companiei au confirmat că aceste imagini au fost capturate de roboții Roomba, în 2020.
Se pare că ar fi vorba despre roboți experimentali, dotați cu anumite componente speciale care nu se regăsesc la produsele comerciale iRobot, a precizat compania într-o declarație.
Variantele modificate în acest fel au ajuns la firmele de analiză a datelor și la angajați care au semnat acorduri scrise pentru a trimite fluxuri de date către companie. Dispozitivele au fost etichetate cu un autocolant de culoare verde pe care scria „înregistrare video în curs", potrivit iRobot. Angajații aveau obligația de a înlătura orice element pe care l-ar considera sensibil, inclusiv copii, din spațiul în care operează robotul.
În consecință, cel puțin teoretic persoanele care apar în imagini și-au dat acordul să fie filmate de aspiratoarele inteligente Roomba.
Inteligența artificială se bazează pe învățare automatizată prin care volume uriașe de date sunt folosite pentru a antrena algoritmii să identifice tipare. Iar cele mai utile date sunt cele reale, captate în medii naturale, scrie Adevărul.
Multe aspiratoare inteleginte au camere frontale
Modelul J7 are camere și tehnologie performantă cu potențial de a fi extrem de invazive, spun experții.
„Literalmente, tratăm mașinile diferit de oameni. Este mult mai ușor pentru mine să accept un aspirator drăguț, mișcându-se prin spațiul meu personal [decât] o persoană care se plimbă prin casa mea cu o cameră de filmat”, precizează Jessica Vitak, cercetător în domeniul informaticii și profesor la departamentul de comunicare al Universității din Maryland.
Circa o duzină de companii au încorporat camere frontale în aspiratoarele lor robotizate pentru navigare și recunoașterea obiectelor, dar și pentru monitorizarea locuinței.
În total, aproximativ 23,4 milioane de aspiratoare robotizate au fost vândute în Europa și în America numai în 2021.
Roboții monitorizează locuințele
Încă de la început, iRobot a mizat pe viziunea computerizată, iar primul său dispozitiv cu astfel de capacități, Roomba 980, a fost lansat în 2015. A fost și primul dotat cu Wi-Fi, și primul care putea să cartografieze o casă, să își ajusteze strategia de curățare pe baza dimensiunii camerei și să identifice principalele obstacolele de ocolit, scrie Adevărul.
În cazul iRobot, peste 95% din imaginile colectate provin din locuințe reale, ai căror rezidenți sunt fie angajați ai iRobot, fie voluntari recrutați de furnizori de date terți.
Persoanele care utilizează dispozitive aflate în dezvoltare sunt de acord să permită iRobot să colecteze date, inclusiv fluxuri video, în timp ce dispozitivele sunt în funcțiune, adesea în schimbul unor „stimulente pentru participare", potrivit unei declarații a iRobot. Aceste beneficii variază „în funcție de durata și complexitatea colectării datelor", conform sursei citate.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!