2000 de oameni, îngropați de vii în timp ce dormeau. Tragedia a avut loc într-un sat cu 4000 de locuitori
Aproximativ 2.000 de oameni au fost îngropați de vii în timp ce dormeau. Tragedia care a șocat lumea a fost provocată de o masivă alunecare de teren în Papua Noua Guinee, potrivit Centrului Național de Dezastre al țării. Mii de salvatori caută cu mâinile goale după supraviețuitori, anunță CNN.
Inițial s-au anunțat 100 de morți
Alunecarea de teren a avut loc în regiunea muntoasă Enga din nordul Papua Noua Guinee, iar cea mai recentă cifră indică 2000 de morți, mult mai mare decât cifra raportată inițial.
Catastrofa naturală s-a produs în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 03:00 (17:00 GMT joi), în provincia Enga, din centrul ţării, luând prin surprindere locuitorii unui sat care au fost îngropaţi sub mormane de noroi şi moloz în timp ce dormeau.
„Alunecarea de teren a îngropat de vii peste 2.000 de persoane și a provocat distrugeri pe scară largă”, a declarat centrul național de dezastre al țării pentru biroul ONU din capitala Port Moresby.
La scurt timp după ce a avut loc dezastrul, ONU a declarat că ar și-ar fi pierdut viața 100 de locuitori. Acest raport a fost revizuit ulterior la 670, conform estimărilor șefului misiunii pentru Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) din țară.
Dar și aceasta se dovedește a fi o subestimare majoră, conform ultimei proiecții a agenției de dezastre din Papua Noua Guinee.
„Alunecarea de teren a îngropat de vii peste 2000 de oameni și a provocat distrugeri majore clădirilor, grădinilor și, totodată, a provocat un impact major asupra întregii economii a țării”, a declarat Lusete Laso Mana, director interimar al Centrului Național de Dezastre, într-o scrisoare către ONU.
Autoritățile se tem de o nouă alunecare masivă
„Situația rămâne instabilă, deoarece alunecarea de teren continuă, e un pericol continuu atât pentru echipele de salvare, cât și pentru supraviețuitori deopotrivă”, a adăugat el, spunând că autostrada principală către zonă a fost complet blocată de pământ.
„În urma inspecției efectuate de echipă, s-a stabilit că pagubele sunt extinse și necesită acțiuni imediate și de colaborare din partea tuturor.”
Terenul muntos vast și accidentat din Papua Noua Guinee împiedică foarte mult eforturile de căutare și salvare, au transmis oficialii.