Dezastru pe insula Ischia, în urma unei alunecări de teren! Cel puțin opt morți

Ultima actualizare:

Guvernul Italiei a declarat, duminică, stare de urgență pentru insula Ischia, la o zi după ce a fost lovită de o alunecare de teren, iar bilanțul morților crește în timp ce salvatorii caută persoane dispărute.

Insula Ischia a fost lovită de ploi torențiale care au făcut prăpăd (Foto: Profimedia)
Insula Ischia a fost lovită de ploi torențiale care au făcut prăpăd (Foto: Profimedia)

Citește și: O regiune superbă din Italia te plătește să o vizitezi. Oferta ține până în vara lui 2023

Echipele de căutare au recuperat până acum opt morți, inclusiv un bebeluș de trei săptămâni și doi copii, de cinci și 11 ani.

Alte 13 persoane au fost rănite, dintre care una se află într-o stare mai gravă. Alunecarea masivă de teren, înainte de zorii zilei de sâmbătă, a fost declanșată de ploile abundente. În șase ore, insula a fost acoperită de apă.

Vezi șiInundațiile au curmat peste 1.000 de vieți în Pakistan

Sute de oameni au rămas pe drumuri

Au fost cele mai puternice precipitații din ultimii 20 de ani, potrivit oficialilor italieni, citați de CBS. Operațiunile de căutare au fost complicate din cauza ploilor persistente și vânturilor puternice, care au întârziat și sosirea întăririlor cu feribotul de pe continent. Guvernul italian a alocat 2 milioane de euro pentru salvare și pentru restabilirea serviciilor publice.

Un val de noroi, resturi și pietre s-a desprins de cel mai înalt munte al insulei și s-a prăbușit peste case și drumuri din și în jurul orașului Casamicciola Terme. Au fost pur și simplu înghițite de pământ, iar peste 200 de oameni au rămas pe drumuri. Operațiunile de căutare au fost complicate din cauza ploilor. Acestea erau coordonate de prefectura din Napoli, au declarat autoritățile pentru CNN. 70 de pompieri se află în prezent pe insulă, asistând la căutare și salvare.

Iată și: Vremea a luat-o razna! A nins în Sahara, Australia se topește, Brazilia e sub ape

Multe case de pe insulă erau construite ilegal, spun oficialii italieni

Autoritățile au declarat stare de urgență (Foto: EPA EFE)
Autoritățile au declarat stare de urgență (Foto: EPA EFE)

La faţa locului, peste 200 de membri ai Protecţiei Civile şi forţelor de ordine italiene caută persoanele dispărute, în timp ce sute de voluntari încearcă să cureţe noroiul de pe străzile din oraş. Din cauza ploilor abundente anunțate pentru următoarele zile și noi alunecări de teren iminente, desfășurarea pompierilor va deveni din ce în ce mai dificilă.

Alunecarea fatală de teren a reaprins și controversele politice cu privire la grațierile pentru clădirile ilegale acordate în ultimele decenii și reticența unor politicieni de a aborda problema: „Oamenii trebuie să înțeleagă că nu pot locui în anumite zone, iar clădirile din zonele riscante trebuie dărâmate”, a declarat duminică guvernatorul regiunii Campania, Vincenzo De Luca.

Află șiNinsori și ploi torențiale în România. Ce regiuni sunt afectate

Statisticile arată că Ischia are un număr mare de case care au fost construite ilegal, punând locuitorii în pericol permanent de inundații și cutremure, care au lovit adesea insula în ultimii ani. Din cauza pagubelor devastatoare, guvernul italian a declarat stare de urgență și a emis un decret menit să ofere ajutor rapid persoanelor aflate în nevoie în urma dezastrului, inclusiv celor aproximativ 230 de persoane care au fost evacuate.

Iată și: Iarna se apropie! Unde va ninge, în perioada următoare, și unde vor fi vijelii

Decretul, dat în timpul unei reuniuni urgente a Cabinetului, duminică, are un pachet inițial de ajutor de 2 milioane de euro și prevede suspendarea plăților impozitelor pentru rezidenți până la sfârșitul anului. „Este o perioadă de durere și de mare urgență”, a adăugat Vincenzo De Luca. Primarul insulei Ischia, Enzo Ferrandino, a descris incidentul drept o „tragedie” și a îndemnat oamenii să nu-și părăsească casele, iar premierul Giorgia Meloni a declarat pe Twitter că a fost în contact cu autoritățile locale, exprimându-și solidaritatea cu locuitorii și mulțumind serviciilor de salvare.

 Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0891639079 jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net