Șoc pentru românii din Italia. Premierul Meloni vrea să schimbe venitul de cetățenie

Ultima actualizare:

Alarmă printre emigranții din Italia. Valul schimbărilor produs de venirea la putere a Guvernului Meloni îi va afecta. Prima măsură pe care Giorgia Meloni vrea să o ia va limita dramatic veniturile emigranților prin mutarea fondurilor de la emigranți care primesc Venitul de Cetățenie la săracii cu cetățenie italiană

Giorgia Meloni și Mateo Salvini
Giorgia Meloni și Mateo Salvini anunță zile negre pentru emigranți. Foto: EPA-EFE

Conform presei italiene, regulile pentru acordarea acestui ajutor se vor schimba, iar pentru asta deja cele trei partide care compun cabinetul au căzut de acord. Practic, Guvernul Meloni intenționează să revizuiască toate măsurile anti-sărăcie în vigoare din aprilie 2019 prin limitarea numărului de beneficiari.

Grupare de români, fraudă record cu Venitul de Cetățenie

De-a lungul ultimilor ani, autoritățile italiene au deschis numeroase anchete pentru fraudarea procedurilor de acordare a acestei facilități pentru săraci, iar majoritatea cazurilor au în centru români. Aceste grupări obțineau Venitul de Cetățenie cu acte false. Cea mai mare grupare a fost deferită justiției italiene acum un an și a păcălit statul italian cu 20 de milioane de euro. 

Suspecții au luat fraudulos bani prin această măsură destinată săracilor, cu actele false a 9000 de români. Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate de rezidenţi străini. În 2020, statisticile oficiale vorbeau de 1,208 milioane de români înregistrați legal în Italia.

Ce spun principalii politicieni din guvern

În timpul discursului său în Parlament pentru votul de încredere, Giorgia Meloni a spus clar că va aplica ceea ce a susținut în campania electorală, spunând că această măsură, așa cum a fost concepută, "reprezintă o înfrângere pentru cei care au fost capabili să facă partea lor pentru Italia".

Potrivit publicației Corriere della Sera, premierul a precizat că dorește "să mențină și, acolo unde este posibil, să crească sprijinul economic necesar pentru cei care sunt într-adevăr fragili și nu sunt în măsură să muncească”, dar "pentru ceilalți", a adăugat ea, "soluția nu poate fi venitul de cetățenie, ci munca".

Vicepremierul Matteo Salvini a dat amănunte despre schimbări. El a spus potrivit sursei citate că se va suspenda Venitul de Cetățenie pentru o perioadă de șase luni pentru aproape un milion de persoane. Cine sunt aceștia? "(…)Sunt 900.000 de beneficiari de venit care sunt în stare să muncească și care îl primesc deja de optsprezece luni” iar banii economisiți, un miliard de euro vor fi folosiți pentru alte scopuri

Ce este Venitul de Cetățenie

Denumit Reddito di cittadinanza prescurtat Rdc, acesta datează de la începutul lui 2019 săracilor și mai ales străinilor din Italia scrie rotalianul.com. Rdc (reddito di cittadinanza) se adresează celor cinci milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia, cu condiţia să nu fi locuit în străinătate în ultimii doi ani pentru italieni şi să fi locuit în Italia timp de cel puţin zece ani pentru străini.

Celelalte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii beneficiari sunt: să aibă un indicator anual al situaţiei economice pe familie – ISEE, inferior sumei de 9.360 euro, să nu dispună de un patrimoniu imobiliar mai mare de 30.000 de euro anual – nu se ia în calcul prima casă, să aibă un patrimoniu financiar sub 6.000 de euro, care poate urca la 20.000 de euro pentru familiile din care fac parte persoane cu dizabilităţi.

Venitul de cetățenie ajunge la un total de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, pe o perioadă de 18 luni. În această perioadă, beneficiarii nu vor putea refuza mai mult de trei oferte de locuri de muncă, dintre care prima ofertă poate fi pe o rază de 100 km de la domiciliul beneficiarului, a doua ofertă poate să ia în considerare un loc de muncă la o distanţă de până la 250 km de casă, iar a treia ofertă vizând un loc de muncă oriunde pe teritoriul Italiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net