A mers la 17 medici, timp de trei ani, însă a fost diagnosticat de ChatGPT. Povestea incredibilă a unui băiețel de 4 ani
A trecut prin cabinetele a 17 medici pentru a afla de ce are dureri cronice, care l-au împiedicat să se joace cu alți copii. Nici măcar un medic nu a reușit să identifice cauza, pentru a-i oferi un tratament. Însă, după 3 ani, Alex, în vârstă de doar 4 anișori, a primit diagnosticul de la ChatGPT.
În timpul pandemiei de COVID-19, Courtney a cumpărat o casă unde s-a mutat cu cei doi copilași ai săi. La scurt timp, Alex, băiețelul ei pe atunci în vârstă de 4 ani, a început să aibă dureri și să mestece diverse lucruri, motiv pentru care mama l-a dus la un dentist. Ceea ce a urmat a fost o căutare de trei ani a cauzei durerilor și, în cele din urmă, a altor simptome.
Răspunsul a venit, total neașteptat, la începutul acestui an, când Courtney a primit în sfârșit câteva răspunsuri de la o sursă puțin probabilă, ChatGPT! Mămica și-a făcut un cont și a scris pe platformă tot ce știa despre simptomele fiului ei, cât și toate informațiile pe care le-a putut aduna din RMN-urile lui.
Nimeni nu a reușit să-i pună copilului un diagnostic concret.
„Am văzut atât de mulți medici. Am ajuns la urgențe la un moment dat. Am continuat să caut. Chiar mi-am petrecut noaptea pe (computer)... trecând în revistă toate aceste lucruri”, a declarat Courtney, potrivit TODAY.com.
Astfel, lucrurile au început să capete sens atunci când ChatGPT a sugerat diagnosticul de sindrom al cordonului legat. Când Alex a început să mestece lucruri, părinții lui au crezut că este vorba de un dinte care crescuse și îi provoca durere. Apoi au crezut că era vorba de o carie. Dentistul a exclus aceaste posibilități, dar s-a gândit că ar putea scrâșni din dinți și a decis să consulte un ortodont specializat în obstrucția căilor respiratorii. Obstrucția căilor respiratorii afectează somnul unui copil, s-a gândit dentistul, ceea ce ar putea explica de ce părea obosit și morocănos. Ortodontul a constatat că cerul gurii lui Alex era prea mic pentru gura și dinții lui, ceea ce îi îngreuna respirația.
Ulterior, au observat că Alex nu mai creștea. Pediatrul credea că pandemia avea un impact negativ asupra dezvoltării fiului ei. Courtney nu a crezut acest lucru, dar la începutul anului 2021, și-a dus din nou fiul la medic pentru un control. Pediatrul l-a trimis pe Alex la kinetoterapie. Cu toate acestea, înainte de a începe, Alex suferea deja de dureri de cap severe, care se agravau pe zi ce trece. Neurologul a spus că avea migrene. Nimeni nu i-a putut da copilului un diagnostic specific.
Răspunsul a fost dat de ChatGPT
Potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologi, kinetoterapeutul s-a gândit că Alex ar putea avea o malformație Chiari, o afecțiune congenitală care provoacă anomalii la nivelul creierului, acolo unde craniul se întâlnește cu coloana vertebrală. Au cerut apoi părerea medicilor, dar au rămas în continuare blocați.
În total, pe parcursul a trei ani, au vizitat 17 medici diferiți și micuțul nu avea un diagnostic care să-i explice toate simptomele. Astfel că, disperată, femeia a accesat ChatGPT și a început să introducă informațiile medicale, sperând să găsească un diagnostic.
Zis și făcut. Așa a găsit diagnosticul: sindromul cordonului legat. Ea a făcut o programare la un nou neurochirurg. Medicul s-a uitat la imaginile RMN ale lui Alex și a știut exact care era problema. Potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologici, sindromul măduvei prinse apare atunci când țesutul măduvei spinării formează aderențe care restricționează mișcarea măduvei spinării și fac ca aceasta să se întindă în mod anormal.
În urma diagnosticului, Alex a fost supus unei intervenții chirurgicale. Courtney și-a împărtășit povestea pentru a-i ajuta pe alții care se confruntă cu greutăți similare.