Alegerile din SUA pot afecta războiul din Ucraina: „Ar putea duce la blocarea ajutoarelor”

Ultima actualizare:

Americanii se pregătesc să se ducă la urne azi, pentru alegerile de la jumătatea mandatului. Experţii spun că rezultatele ar putea schimba părerea oamenilor despre războiul din Ucraina. Unii specialişti cred că, dacă vor câştiga Republicanii, ucrainenii îşi pot lua adio de la sprijinul SUA, potrivit adevărul.ro.

Donald Trump s-a înțeles  cu Vladimir Putin, pe vremea  când era președinte al SUA
Donald Trump s-a înțeles cu Vladimir Putin, pe vremea când era președinte al SUA

Bătălia pentru Congresul SUA, cunoscută şi ca alegerile de la jumătatea mandatului („midterm elections”) se dă între cele două partide politice: Republican şi Democratic- iar primul este cel care conduce în sondaje.

Şi în rândul democraţilor a început să se contureze ideea că americanii ar trebui să reducă ajutorul acordat ucrainenilor, pentru a se concentra asupra rezolvării problemelor interne: inflaţia şi problemele economice.

Cel mai bun exemplu în acest caz este scrisoarea celor 30 de congresmeni democraţi, care i-au solicitat lui Biden să înceapă o serie de discuţii serioase cu Rusia, pentru a negocia încetarea războiului început în luna februarie. Deşi în cele din urmă a fost retrasă, scrisoarea a dezvăluit că în Partidul Democrat există dezbinare. 

Fotografii: GettyImages/ EPA-EFE/ Shutterstock
Fotografii: GettyImages/ EPA-EFE/ Shutterstock

„O victorie a unei anumite tabere republicane ar putea duce la blocarea ajutoarelor pentru Ucraina. Vorbim aici despre «evanghelişti», care se regăsesc în valorile lui Putin foarte bine.

Nu uitaţi că Putin la Valdai îi considera ca fiind aliaţii săi în Statele Unite ale Americii, cei cărora li se adresează şi cu care are valori comune. Iar genul de limbaj pe care îl folosesc ei este cel pacifist.

Nu-i aşa, valorile creştine care pun pacea pe primul plan, întoarcerea obrazului celuilalt, toate astea nu ascund decât un sprijin ipocrit pentru Rusia, care ar putea schimba lucrurile”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu, pentru adevărul.ro.

Americanii votează pentru  Congres pe 8 noiembrie
Americanii votează pentru Congres pe 8 noiembrie

Şi Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford, consideră că victoria republicanilor va fi catastrofală pentru Ucraina: „Aripa «trumpistă» din Partidul Republican insistă că nu va asigura un cec alb pentru Ucraina. Ei întotdeauna au fost destul de îngăduitori cu Putin, nu au avut nici un fel de probleme cu politica Rusiei, înainte”.

Nu doar republicanii reprezintă un pericol, ci şi dezbinarea din rândul democraţilor, care nu îşi mai doresc să sprijine deloc Ucraina.

„Polarizarea din Statele Unite nu e un element foarte bun, prin mişcarea Trump şi prin mişcarea mai de stânga a democraţilor”, a concluzionat Bjola.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net