Amenzi uriașe pentru nevaccinați. Unde și de când se aplică

#Coronavirus

Românii revoltați că nu pot merge la mall sau la restaurant fără certificat de vaccinare să zică merci, de data aceasta, că nu locuiesc în țări mai civilizate precum Austria, Grecia, Franța sau Canada. Acolo, cine nu se vaccinează riscă amenzi usturătoare, de sute de euro.

shutterstock 1880007826 jpg

Amenzi de până la 3.600 de euro, în Austria

Guvernul Austriei a oficalizat duminică, 16 ianuarie, legea vaccinării obligatorii împotriva COVID, care urmează să fie aprobată joi de Parlament. Potrivit acesteia, de la 1 februarie, toți rezidenții care au peste 18 ani trebuie să se imunizeze. „Va exista o etapă de început, de adaptare, în care oamenii vor avea ocazia de a se vaccina, de a se convinge pentru că le vom oferi informaţii suplimentare mai mult decât facem acum”, a declarat Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Mai exact, autoritățile vor notifica cetățenii prin scrisori. Apoi, de la jumătatea lui martie încep controalele, iar cine nu s-a conformat, va fi amendat cu până la 600 de euro. Amenda se anulează pentru cei care decid să se vaccineze în termen de două săptămâni de la controlul aleatoriu. Dacă nici după etapa aceasta nu crește rata de vaccinare, austriecii vor primi din nou notificări, urmând ca apoi amenzile să urce până la 3.600 de euro.

Un proiect similar ar putea fi dezbătut în Germania, la sfârșitul lui ianuarie, precizează PRO TV. Iar în Franța, nevaccinații nu mai au voie în restaurante, trenuri sau avioane nici măcar cu test negativ. Călătoriile pe distanțe lungi vor fi, totuși, permise pentru motive excepționale, fără dovada vaccinării. Pe viitor, cei care au trecut prin boală vor fi eligibili pentru un certificat verde care le permite acces neîngrădit la facilități și la evenimente.

Grecii de peste 60 de ani, obligați să se vaccineze

Și grecii nevaccinați, în vârstă de peste 60 de ani, sunt amendați, începând de duminică, 16 ianuarie, cu 100 de euro pe lună. Vor primi această amendă lunar, până când decid să se imunizeze, a anunțat guvernul grec, care atrage atenția că vaccinarea acestei categorii de populație este obligatorie de la sfârșitul lui noiembrie, scrie News.ro, care citează AFP. Această decizie a fost luată din cauză că ”nouă morţi de COVID din zece au loc în această tranşă de vârstă”, a subliniat joi într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Guvernului, Yannis Economou. El a mai precizat că „şapte persoane intubate din zece au peste 60 de ani, iar opt din zece nu sunt vaccinate”.

Provincia Quebec va introduce o „taxă de sănătate”

De asemenea, provincia Quebec din Canada a decis să introducă o „contribuție la sănătate” pentru persoanele care refuză să se imunizeze și, astfel, aglomerează spitalele. „Lucrăm la o contribuție la sănătate pentru toți adulții care refuză să se vaccineze, deoarece aceștia reprezintă o povară financiară pentru toți locuitorii din Quebec, a declarat primul ministru al provinciei canadiene, François Legault, potrivit Digi24, care citează AFP. Decizia a fost luată în ciuda faptului că, în Quebec, 90% din populație este vaccinată și doar 10% nevaccinată.

În România, peste jumătate din populația eligibilă nu este vaccinată și pare că nici nu intenționează să o facă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net