Animalul dispărut acum 100 de ani pe care oamenii de știință vor să-l readucă la viață: „Suntem foarte aproape”

O specie dispărută, de acum mai bine de 100 de ani, ar putea să reapară. Oamenii de știință susțin că sunt la 0,1% distanță de a readuce la viață animalul. O companie de biotehnologie cu sediul în Dallas, Texas, a dezvăluit că aproape a reînviat tigrul tasmanian. Animalul a fost cândva cel mai mare prădător de pe insulă, dar dispariția sa a dus la răspândirea speciilor invazive și la o creștere a bolilor. 

Tigrul tasmanian Foto: Twitter
Tigrul tasmanian Foto: Twitter

 Oamenii de știință au finalizat 99,9% din reconstrucția genomului tigrului

Ultimul tilacin cunoscut, sub numele de lup tasmanian, a murit la 7 septembrie 1936, în captivitate. Nenumărate eforturi de expediție nu au reușit să găsească animalul în sălbăticie.

Compania de biotehnologie Colossal Biosciences a susținut că aproape și-a încheiat proiectul de reînviere pentru animalul australian. Oamenii de știință spun că au finalizat 99,9% din reconstrucția genomului tigrului, iar golurile rămase urmează să fie umplute în curând, scrie thesun.co.

Încercările de reînviere au început din 2022 

Încercările de a aduce înapoi prădătorul au început în 2017, când o pungă de tigru de 107 ani, păstrată în alcool, a fost supusă secvențierii genelor. Cu toate acestea, au apărut prea multe lacune genetice. Colossal Biosciences și-a început încercările de reînviere în 2022, când au secvențiat un dinte de tilacin vechi de 120 de ani pentru a umple golurile anterioare. Un profesor și membru al consiliului consultativ științific al Colossal Biosciences, Andrew Pask, a explicat cum acest eșantion a dus la descoperirea lor.

De ce dispariția animalului a cauzat probleme

Dispariția tigrului tasmanian a cauzat probleme uriașe pe insula Tasmania din cauza perturbării lanțului trofic. Animalul a fost cândva cel mai mare prădător de pe insulă, dar dispariția sa a dus la răspândirea speciilor invazive și la o creștere a bolilor. Reintroducerea tigrului ar putea marca o victorie atât pentru știință, cât și pentru ecosistemul din Tasmania.

„Scopul nostru final cu această tehnologie este de a readuce aceste specii în sălbăticie, unde au jucat roluri absolut esențiale în ecosistem. Așa că speranța noastră finală este că într-o bună zi le veți vedea din nou în tufișurile Tasmaniei", a spus omul de știință.

De ce au dispărut tigrii tasmanieni

Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia conform căreia tigrii tasmanieni ar fi dispărut din cauza secetei, a fenomenelor extreme și a condițiilor nefavorabile de climă, după ce au analizat în detaliu ADN-ul din oasele fosilelor și din specimenele expuse în muzee.

„Extincția acestora a fost rapidă și nu a fost rezultatul unor factori intrinseci, precum reproducerea sau pierderea diversității genetice”, a declarat Lauren White, unul dintre cercetători, potrivit celor de la Digi24.

Tigrii tasmanieni, cunoscuți sub numele de lupi marsupiali, au trăit în regiunea vestică a Australiei, în urmă cu 3.000 de ani. Ultimul exemplar al speciei, tigrul numit Benjamin, s-a stins din viață în captivitate, pe 7 septembrie 1936.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie, Akala  foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
peste spada jpg
Telefon foto: Pixabay
Acordarea ajutorului de incalzire   1(1) jpeg
Intervenție cu acid hialuronic în buze  FOTO Shutterstock jpeg
Lamaie jpg
avc jpg
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
Pictura „Fata cu cercel de perlă” este expusă la Muzeul Mauritshuis din Haga (© Flickr / Scott Ableman)
image
actualitate.net
image
actualitate.net