Armata Română pregătește soldați: «Următoarea țintă a rușilor am putea fi chiar noi»
Are 37 de ani, o pregătire fizică excepţională şi un suflet mare. Impresionat de drama pe care o trăiesc ucrainenii loviţi peste noapte de războiul dictat de Putin a luat decizia vieţii lui. A plecat de acasă, din Alba, pentru a se alătura Legiunii Străine din Ucraina.
Sunt două luni, de când Tony luptă cot la cot cu luptători veniţi din toată lumea pentru a apăra Ucraina de invazia rusă. Legiunea Străină din Ucraina este o formaţiune militară multinaţională constituită în special din mercenari plătiţi din America de Sud sau din Statele Unite ale Americii, cu experienţă acumulată în teatre de operaţiuni, dar şi din voluntari europeni.
Citește și: Întreaga Europă, cu ochii ațintiți asupra lui Vladimir Putin. Analiștii politici sunt îngrijorați
A început ca voluntar
Când primii ucraineni au sosit în Vama Isaccea, Tony a mers imediat în Tulcea şi s-a oferit voluntar. A ajutat la împărţirea de haine, mâncare şi la cazarea oamenilor. Durerea acestora, în majoritate femei şi copii, l-a determinat pe Tony să îşi dorească să lupte în războiul de peste graniţă. S-a înrolat în Fight for Ukraina International Legion.
Iată și: Cum arată un erou Azovstal, după ce a fost prizonier al rușilor timp de 4 luni! Imagini sfâșietoare
„Acesta nu este un război corect. Într-un război se luptă o armată cu altă armată, nu se luptă militarii împotriva civililor”, a spus Tony pentru ziarulunirea.ro.
A ajuns în Ucraina, în mijlocul războiului, după mai multe peripeţii în care şi-a pierdut cea mai mare parte a echipamentului cumpărat special pentru lupte. A apelat la un prieten din ţară, iar acesta s-a mobilizat şi i-a trimis în scurt timp de la articole de îmbrăcăminte, la lunetă şi dispozitive de vedere pe timp de noapte. Pentru Tony au urmat două săptămâni de pregătiri intense, participând, alături de alţi luptători străini, la un stagiu de instrucţie, în care a învăţat tactici de luptă.
Ups: Soldații ruși pleacă la luptă cu echipament din al Doilea Război Mondial!
„Mulţi mi-au spus că sunt prea curajos, alţii că sunt inconştient, unii chiar trădător şi alţii încă îmi mulţumesc. Pentru cei ce nu înţeleg: sunt aici pentru că pot face diferenţa, lupt pentru colegii mei şi nu reprezint pe nimeni, decât pe mine”, a povestit Tony.
7 zile, blocat într-un subsol din Harkov
Cele mai grele momente pentru Tony de când luptă în Ucraina au fost bombardamentele asupra oraşului Harkov. Membrii Legiunii Străine Ucrainene au fost nevoiţi să supravieţuiască 7 zile în subsolul unei clădiri.
Tânărul din Alba, devenit acum un luptător profesionist, nu a renunţat. El le-a transmis rudelor filmări cu momente dramatice din timpul luptelor. Este hotărât să lupte cu toată puterea pe care o are şi spune că ar fi cumplit dacă acest război s-ar extinde. “Dacă Ucraina cade în mâinile ruşilor, următoarea ţară invadată ar putea fi România. Glorie Ucrainei, Glorie României, Glorie Eroilor!”, a completat românul.
Mai vezi și: Putin a generat cutremur pe scena politică internaţională. Reacția premierului României
Ce salariu va primi un soldat
Şi nu este singurul care vrea să dea piept cu ruşii. Armata Română pregăteşte soldaţi. Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” Focşani a început un proces de selecţie pentru cei care doresc să activeze în cadrul Armatei Române. Candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.
Remuneraţia unui soldat poate ajunge la 4.000 de lei, informează Ministerul de Interne. Oferta este valabilă pentru garnizoanele Focşani şi Galaţi, sunt disponibile, în total 266 de locuri, iar locurile vacante pot fi accesate de candidaţi din judeţele Vrancea, Galaţi şi zonele limitrofe acestora.
„După parcurgerea procesului de selecţie, recruţii vor desfăşura programul de formare profesională iniţială în cadrul structurilor marii unităţi din cele două garnizoane, unde, ulterior, vor fi încadraţi pe mai multe specializări”, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.
Cei care aspiră la un loc de muncă în Armata Română trebuie să aibă cetăţenia română, să aibă vârsta peste 18 ani şi cel mult 45 de ani, să fie declarat apt şi să fie absolvent al învăţământului general obligatoriu de 10 clase, iar cazierul să fie curat.
Ruşii se opun în stradă mobilizării la război
Ruşii au ieşit în stradă ca să protesteze faţă de anunţul de mobilizare parţială făcut de Vladimir Putin. Forţele de securitate au reţinut, miercuri, peste 1.300 de persoane ieşite la demonstraţii, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat primul proiect militar al Rusiei după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a colectat informaţii din 38 de oraşe ruseşti şi informează că cel puţin 502 persoane au fost arestate în Moscova şi 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraş al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în conformitate cu legile ruse anti-protest. Zborurile de ieşire din Rusia au crescut vertiginos şi biletele s-au vândut rapid, miercuri, după ce Putin a ordonat chemarea imediată a 300.000 de rezervişti.
Mişcarea de opoziţie Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbaţi ruşi, taţii, fraţii şi soţii noştri, vor fi aruncaţi în maşina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele şi copiii?” Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare. Autorităţile au emis avertismente similare înainte de alte proteste. Demonstraţiile de miercuri au fost primele proteste anti-război la nivel naţional de când au început luptele, la sfârşitul lunii februarie.
Noi sancţiuni anunţate de liderii UE aflaţi la New York
Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au căzut de acord să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei şi să accelereze livrările de arme către Kiev, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare militară a ţării, după cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru a lupta în Ucraina.
Cei 27 de miniştri de externe ai blocului se află la New York pentru reunirea anuală a liderilor mondiali la Naţiunile Unite. Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că anunţul lui Putin, care a inclus sprijinul pentru mişcări de anexare a unor zone din teritoriul ucrainean şi o ameninţare de a folosi arme nucleare pentru a apăra Rusia, a creat panică şi disperare. După ce au primit informaţii de la ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, miniştrii au convenit să pregătească un al optulea pachet de sancţiuni care să vizeze „sectoare mai relevante ale economiei ruse şi să continue să vizeze persoanele responsabile pentru războiul de agresiune din Ucraina”, a transmis Borrell.
Miniştrii UE vor avea următoarea lor întâlnire oficială la mijlocul lunii octombrie, când ar putea fi oficializat un pachet de sancţiuni. De asemenea, oficialii au convenit să intensifice livrările de arme către Ucraina. Borrell a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la tipul de sancţiuni sau sprijinul militar, dar a spus că probabil va exista sprijin „unanim” în cadrul blocului pentru noile măsuri. (Maria Ivan)
Flash news
Ucraina şi Rusia au efectuat un schimb neaşteptat de prizonieri, cel mai mare de la începutul războiului. Rusia a eliberat 215 prizonieri de război, inclusiv comandanţii batalionului Azov. Timp de săptămâni, ei au condus rezistenţa în oraşul Mariupol şi sunt văzuţi ca nişte eroi în Ucraina.
Au fost eliberaţi şi zece străini capturaţi în Ucraina, inclusiv cinci britanici şi doi americani. La schimb, Ucraina a trimis 55 de luptători ruşi şi pe politicianul ucrainean prorus Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin, care se confrunta cu acuzaţii de trădare. Preşedintele Volodimir Zelenski i-a mulţumit expres liderului turc Recep Erdogan pentru facilitarea acestui proces.
Oraşul ucrainean Zaporojie a fost bombardat joi dimineaţă, potrivit unui oficial al consiliului municipal. Anatolii Kurtiev a transmis pe canalul său Telegram că „infrastructura civilă a fost distrusă” şi că „sunt victime”. Potrivit presei ucrainene, ar fi fost vorba despre cinci explozii. Şi oraşul Mikolaiv a fost atacat cu rachete, dar nu există victime, ci doar daune materiale.
Statul major al armatei ucrainene a publicat cifre actualizate cu privire la pierderile pe care pretinde că le-a provocat Rusiei şi forţelor proruse din zonele ocupate ale Ucrainei. A crescut numărul victimelor cu 400 de militari în ultimele 24 de ore, ajungând la un total de 55.510. Marţi, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a vorbit despre pierderi de aproape 6.000 de soldaţi, un număr cu mult sub estimările ucrainene şi occidentale.
O analiză a cercetătorilor de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) concluzionează că anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare parţială este puţin probabil să „schimbe dramatic soarta războiului”.
Analiza spune că va dura săptămâni sau luni pentru a aduce rezerviştii pregătiţi pentru luptă, că rezerviştii ruşi sunt „prost pregătiţi de la început” şi că „fazele deliberate” ale desfăşurării subliniate de ministrul rus al apărării vor exclude probabil „orice aflux brusc al forţelor ruse care ar putea schimba dramatic războiul”.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!