Întreaga Europă, cu ochii ațintiți asupra lui Vladimir Putin. Analiștii politici sunt îngrijorați

#Război Ucraina-Rusia

În fiecare zi, Vladimir Putin, aliaţii lui de pe scena politică sau televiziunea de stat Russia 1 lansează direct sau voalat ameninţări privind folosirea unei arme nucleare în războiul cu Ucraina. Oficialii de la Casa Albă susţin că pericolul ca Putin să îşi pună în aplicare ameninţările este crescut şi spun că Administraţia Biden priveşte spre Rusia cu „seriozitate extremă".  

Acțiunile lui Vladimir Putin țin cu sufletul la gură întreaga Europă
Acțiunile lui Vladimir Putin țin cu sufletul la gură întreaga Europă

Reacţiile internaţionale la ameninţările lui Putin arată că ceea ce până acum a fost privit ca o cacealma s-a transformat într-un pericol real. Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate naţională, a lansat şi un avertisment clar: „Orice utilizare a armelor nucleare va avea consecinţe catastrofale pentru Rusia”. 

Citește și: Vladimir Putin, din ce în ce mai bolnav

Sistemele de arme ruseşti includ 4.477 de focoase nucleare desfăşurate şi de rezervă. Circa 1.900 dintre acestea sunt focoase „non-strategice”, denumite arme nucleare tactice, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani. Focoasele tactice, denumite şi de „randament scăzut” sunt cele concepute pentru a fi utilizate pe un câmp de luptă limitat. De exemplu, pentru a distruge o coloană de tancuri. Acestea au  randamente explozive de 10 până la 100 de kilotone de dinamită.  

Analistul militar Ion Petrescu este de părere că în cazul folosirii unei arme nucleare tactice raza de acţiune este limitată. Conform informaţiilor oficiale, după efectul pe un teren cu raza de 2 km, există o zonă limitrofă cu o mărime similară pe care se duc radiaţiile, dar depinde de teren. „Dacă este câmp, zona se măreşte, dacă este împădurită sau de deal, atunzi zona este mai mică", a explicat analistul la podcastul Observator.  

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Totuşi, referirea la „randament scăzut” pentru armele tactice este foarte înşelătoare, spun specialiştii lumii, potrivit CNN. Aceştia aduc în discuţie Hiroshima şi Nagasaki, distruse în 1945 cu bombe cu încărcătură de 15, respectiv 21 de kilotone de dinamită. Aşadar, armele nucleare tactice ale lui Putin ar putea avea acelaşi impact ca şi bombele atomice aruncate asupra Japoniei. 

Vezi și: Vladimir Putin aruncă vina pe Occident pentru creșterea prețului la energie 

Valiza nucleară are trei chei 

Dar cele mai puternice focoase nucleare „strategice” ale Rusiei au randamente explozive de 500 până la 800 de kilotone şi sunt concepute pentru a distruge oraşe întregi. „O simulare de la Universitatea Princeton a unui conflict dintre SUA şi Rusia, care începe cu utilizarea unei arme nucleare tactice prezice o escaladare rapidă care ar duce la morţi şi răniţi peste 90 de milioane de oameni”, se arată într-un comunicat al organizaţiei Union of Concerned Scientists, potrivit CNN.  

Săptămâna trecută, Campania Internaţională de Abolire a Armelor Nucleare (ICAN) a spus că: „O singură detonare nucleară ar ucide probabil sute de mii de civili şi ar răni mulţi alţii, iar serviciile de urgenţă nu ar fi capabile să răspundă eficient, iar o panică larg răspândită ar declanşa mişcări în masă  şi perturbări economice grave. Detonările multiple ar fi, desigur, mult mai grave”, spune ICAN.  

Momentul critic ar putea fi acela în care Putin va cere valiza nucleară. Valiza nucleară rusă are la momentul actual trei chei. Una este la Putin, aşa prevede legea, una este la Ministerul Apărării şi una este la Şeful Statului Major al Armatei Ruse. „Să luăm scenariul ipotetic că Putin cere valiza. Sunt foarte mulţi militari care ştiu că prin recurgerea la arma nucleară îşi pun în pericol soţiile, copiii, bunicii, nepoţii. Nu cred că se va ajunge la aşa ceva, sau dacă ipotetic s-ar crea o asemenea situaţie, cred că, în acel moment, militarii cu grad superior din armata rusă vor spune «NU»”, a explicat analistul militar Ion Petrescu la podcastul Observator. 

image

Pastilele cu iod n-au avut succes 

În contextul unui atac nuclear, ministrul sănătăţii Alexandru Rafila a lansat în timpul verii o campanie de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu.

„Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă dacă va fi, chiar dacă e mai puţin probabil, este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor”, a explicat ministrul Rafila pentru news.ro.

În ţară sunt peste 2.500 de farmacii de unde pastilele cu iod pot fi procurate gratuit, cu reţetă de la medicul de familie, dar foarte puţini s-au prezentat să le ridice, doar 3% din persoanele cu vârsta de până la 40 de ani.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net