Astypalea - Insula „fără fumuri”
În mijlocul Mării Egee, valurile au sculptat în țărm, cu mii de ani în urmă, această perlă turistică neșlefuită, devenită recent destinație #smokefre
Privită de sus, insula are forma unui fluture, iar plajele sunt scăldate de valuri accelerate de vânt. Căci, din depărtare, aceas- ta este un Mykonos în miniatură, al cărui centru, numit tot Chora, este dominat de mori de vânt. În 2018, Astypalea a devenit prima insulă din lume care împărtășește cultura smoke free, viziune susţinută și promovată de brandul IQOS. Insula are 1.200 de rezidenți și este vizitată anual de peste 160.000 de turiști, păstrându- și aerul sălbatic preferat de călătorii amatori de destinații mai puțin comerciale.
Ce înseamnă destinaţie #smokefree?
Recent, Astypalea a primit certificarea culturii smoke free din partea TUV Austria, după implementarea unei serii de acţiuni care vizează reducerea fumatului şi a consumului de ţigarete convenţionale. Pentru a celebra şi susţine iniţiativa Astypaleei, brandul IQOS, care împărtăşeşte aceeaşi viziune a unui viitor fără fum, a introdus conceptul de Smoke-Free Destinations. Insula a devenit, aşadar, prima din seria destinaţiilor care au scopul de a ajuta fumătorii să renunţe la ţigările convenţionale, prin promovarea acestui concept în zone precum aeroport, porturi, plaje, în centru sau chiar şi în hoteluri şi taverne. Spaţiile IQOS-friendly şi experienţele din această categorie oferă oportunitatea de a te bucura de natură, gastronomie şi de puritatea acestei perle a Mării Egee, fără a simţi mirosul fumului de ţigară, promovând traiul sustenabil şi conservarea mediului.
Astypalea se află la 350 km distanță de Atena și face parte din Insulele Dodecanese - un grup de 12 insule mai mari, la care se adaugă alte 150 de insulițe din largul Mării Egee. Doar 26 dintre acestea sunt, însă, locuite.
Deși accentul pe turism a fost pus în ultimii ani, această insulă își propune să se dezvolte și să ofere o destinație completă celor dornici de o experiență grecească autentică. Dacă ești interesat de aromele locale și experiențe culinare pline de savoare, află că insula este renumită pentru șofran, una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume, produs în munți și cules în fiecare an în noiembrie. La fel și condimentata salvie, ce crește pe coastă și care este folosită în multe preparate locale, sau mierea de lămâiță, folosită în prepararea delicioaselor deserturi grecești.