Care este locul din Europa unde se oferă un ajutor de 10.000 euro pentru salvarea unui han vechi cu preparate tradiționale

Ultima actualizare:

În Austria, se oferă un ajutor de 10.000 de euro pentru salvarea unui han vechi. "Gasthaus Stich" este locul unde de trei generaţii oamenii se strâng pentru a sărbători botezuri și căsătorii. Cei care ajung acolo pot să guste din preparatele tradiționale, totul într-un decor rustic, cu trofee de vânătoare pe pereţi şi mese de lemn.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

10.000 de euro, subvenție pentru salvarea preparatelor tradiționale 

„Ne dau 10.000 de euro, un ajutor care ne permite să ne menţinem pe linia de plutire, în condiţiile în care preţurile la gaze şi electricitate au explodat, şi să avem locul nostru în sat, la fel ca şi biserica, primăria sau cazarma de pompieri", spune Michael Stich, în vârstă de 39 de ani. La începutul anului, Michael Stich a preluat o afacere începută de bunicii săi în 1967 la Pfosing, un sătuc cu 300 de locuitori din regiunea viticolă Weinviertel, la nord de capitala Viena.

Această regiune guvernată de conservatori şi extrema dreaptă a introdus acest bonus la începutul anului pentru a permite menţinerea bucătăriei tradiţionale în zonele rurale, în momentul în care ţesătura socială a satului începe să se destrame. Ideea de bază este apărarea aşa-numitei 'Leitkultur' (-cultura dominantă-n.r.), un concept născut în Germania în anii 1990 şi foarte drag cancelarului austriac de dreapta Karl Nehammer.

"Gasthaus Stich", hanul unde se strânge tot satul 

Atunci când "Gasthaus Stich" a început să funcţioneze, locuitorii din Pfosing se strângeau aici pentru a sărbători botezuri şi căsătorii, dar şi pentru a-şi plânge morţii. Se jucau cărţi şi se soluţionau, amiabil, conflictele între vecini la un pahar de şnaps.

„Un adevărat rol social", spune Hermann, tatăl lui Michael Stich, potrivit căruia hanul este „sufletul comunităţii" şi de aceea s-a luptat pentru ca să nu fie închis, cum s-a întâmplat în multe alte locuri, şi care la 62 de ani continuă să dea o mână de ajutor.

Soluții pentru salvarea hanurilor 

Într-un sfert de secol unul din trei hanuri s-a închis în Austria Inferioară. Motivul, depopularea satelor, modificare obiceiurilor de consum, creşterea costurilor sau căutarea unei meserii mai uşoare. În acest context tensionat, restricţiile sanitare legate de pandemia de Covid-19 au sfârşit prin a-i descuraja pe cei care doreau să păstreze tradiţia.

De aceea, „trebuie salvate cu orice preţ puţinele hanuri care mai supravieţuiesc", spune politicianul conservator Kurt Hackl, responsabil de aplicarea bonusului. Criteriile care trebuie îndeplinite pentru a primi subvenţia: deschiderea unui han într-un sat unde nu există un astfel de stabiliment sau preluarea hanului de la precedentul proprietar şi oferirea de meniuri tipic regionale de-a lungul întregului an.

Ce preparate se găsesc în meniu 

Meniul, pus la punct de-a lungul deceniilor, include popularul 'Schnitzel' sau friptura de porc dar şi specialităţi sezoniere, precum gâsca, care este degustată toamna. Totul într-un decor rustic, cu trofee de vânătoare pe pereţi şi mese de lemn, cu posibilitatea de a lua masa pe terasă, cu un pahar de vin local.

Localurile care vând pizza sau kebab nu sunt eligibile, precizează Kurt Hackl, care dezminte că ar fi vorba de discriminare, cum spun cei din mass media care critică măsura. „La început a existat o oarecare teamă, pentru că suntem în coaliţie cu partidul de extremă dreapta, dar noi vrem doar să menţinem convivialitatea, pentru a ne asigura să astfel de locuri de întâlnire vor supravieţui", spune Kurt Hackl.

Ce spune Oliver Fritz 

În principiu, Oliver Fritz, economist la institutul de studii economice Wifo, nu crede că este "ilegal" că autorităţile publice „intervin pentru a se asigura că astfel de locuri de întâlnire supravieţuiesc". Însă chiar dacă fondurile alocate par a fi modeste la acest moment, Oliver Fritz crede că trebuie avut grijă ca să nu apară o situaţie în care proprietarii de hanuri încasează bonusul fără a avea nevoie cu adevărat de sprijin.

Şi „să fim sinceri, nu prea are importanţă dacă este vorba de schintzel sau kebab, funcţia socială este aceeaşi", spune economistul. „Atunci când cererea evoluează şi când tinerii preferă să mănânce altceva, atunci trebuie să te adaptezi, pentru că a merge contra curentului este extrem de dificil", apreciază Oliver Fritz. Însă dacă graţie acestui bonus, cea de-a patra generaţie a familiei Stich va duce mai departe afacerea, atunci pariul va fi câştigat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net