Cei mai buni jucători de șah din lume. Cel mai tânăr are 13 ani
Considerat „sportul minții”, șahul este printre cele mai populare sporturi, putând fi practicat la orice vârstă, dar la care doar câțiva reușesc să iasă în vedere, iar cei care ajung să fie premiați la concursurile internaționale sunt și mai rar găsiți.
Garry Kasparov, legenda sahului mondial
Garry Kasparov s-a remarcat în lumea șahului mondial prin talentul său unic, fiind instruit chiar la școala de șah a lui Mihail Botvinnik. După ce a câștigat, în 1976, Campionatul de Juniori din Uniunea Sovietică, reușind să aibă 7 puncte din 9 posibile, a repetat această performanță anul următor, când a reușit să aibă un scor impresionant de 8,5/9 puncte.
Citește și Rusul Garry Kasparov, reacție halucinantă la adresa sportivilor: «E dezgustător»
După ce a încheiat pe primul loc, la Memorialul Sokolsky, în 1978, Kasparov a declarat că dorește să ajungă campion mondial la secțiunea juniori, vis pe care a reușit să-l îndeplinească în 1980.
Celebrul Garry Kasparov a deținut titlul oficial al Federației Internaționale a Șahului până în anul 1993, moment în care a decis să formeze Asociația Șahiștilor Profesioniști, principala rivală a organizației unde a deținut titlul oficial.
Acesta a continuat să fie cel mai bun jucător de șah până în anul 2000, unde a fost înfrânt de către Vladimir Kramnik.
În timpul perioadei în care a activat, din 1985, până în 2005, Kasparov a deținut clasificarea cea mai ridicată din întreaga lume în Clasamentul ELO. Pe lângă această clasificare, Kasparov a deținut și alte recorduri mondiale. Alături de valoarea coeficientului ELO, de 2851 de puncte, Garry Kasparov este considerat cel mai bun jucător de șah din lume.
Cine este Abhimanyu Mishra, cel mai tânăr jucător de șah Grandmaster
Abhimanyu Mishra a dobârat recordul Federației de Șah din Statele Unite al Americii, unde a câștigat titlul de cel mai tânăr expert, având un rating USCF 2000 la o vârstă fragedă, de doar 7 ani.
Acesta a reușit să doboare și recordul lui Awonder Liang, iar mai apoi, a reușit să doboare recordul din SUA pentru cel mai tânăr maestru național, reușind să aibă un rating de 2200 USCF doi ani mai târziu, la 9 ani.
În acest moment, Abhimanyu Mishra deține recordul pentru cel mai tânăr maestru internațional, un titlu pe care l-a câștigat la vârsta de 10 ani, în 2019.
Abhimanyu Mishra este cea mai tânără minune a șahului american. Născut în 2009, acesta a devenit cea mai tânără persoană care s-a calificat vreodată ca mare maestru, reușind să bată recordul lui Serghei Karjakin, care se menținea pe podium încă din 2002.
Cine este Magnus Carlsen
Magnus Carlsen este considerat un Mare Maestru la șah, fiind numit unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile. În acest moment, Magnus Carlsen are un titlu de campion mondial și un prim loc în clasamentul mondial, potrivit sistemului de punctare al ELO.
Vezi și Şi la şah se bat penalty-uri! Campionul mondial se decide în prelungiri
Potrivit sistemului ELO, acesta are 2882 de puncte, cea mai mare valoare înregistrată vreodată.
Carlsen a fost pe prima pagină a ziarelor internaționale după prima sa victorie, la vârsta de doar 13 ani, în grupa C, la turneul de șah Corus, din 2004. Acesta a reușit să obțină un scor de 10,5/13, pierzând un singur meci împotriva lui Dusko Pavasovic, cel mai bine cotat jucător al grupei C.
După victoria sa în grupa C, acesta s-a calificat în grupa B, în 2005, reușind să câștige titlul de „Mozart al Șahului”.
Cea mai recentă victorie a sa, din ianuarie 2022, i-a adus al 8-lea titlu în campionatul de șah Tata Steel, unde a terminat meciul cu un scor de 9,5/13, cu șase victorii și zero înfrângeri, reușind să câștige chiar și împotriva lui Shakhriyar Mamedyarov sau Fabiano Caruana.
Totul despre Grand Chess Tour 2022 de la București
Pe data de 5 mai, Garry Kasparov a fost cel care a deschis, în mod oficial, turneul oficial al Grand Chess Tour 2022 de la București.
Evenimentul este unul de o importanță deosebită, fiind prezent chiar și cel mai bine clasat român din topul mondial, Bogdan Deac. Alături de acesta, alte 10 minți sclipitoare vor participa la acest eveniment internațional de șah.
La evenimentul de deschidere de la Palatul Parlamentului au asistat și foştii sportivi Florin Răducioiu, Bogdan Stelea, Ilie Dumitrescu, Ana-Maria Popescu, Mihai Leu, Virgil Stănescu şi fostul arbitru Ion Crăciunescu.
Chess Classic Romania 2022 este prima ediție din cele cinci etape ale Grand Chess Tour, care se defăşoară în perioada 3-15 mai, cu o singură zi de odihnă, pe 10 mai.
Competiția ce are loc la București este de șah clasic, unde jucătorii participă în sistem de turneu, fiecare contra fiecăruia. În funcție de punctajul acumulat, se va alege un câștigător care ar putea câștiga și 350.000 de dolari.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!