Şi la şah se bat penalty-uri! Campionul mondial se decide în prelungiri

Ultima actualizare:

    Magnus Carsen (dreapta) îşi apără titlul mondial împotriva lui Fabiano Caruana
Magnus Carsen (dreapta) îşi apără titlul mondial împotriva lui Fabiano Caruana

Primii doi şahişti ai lumii, norvegianul Magnus Carlsen şi americanul Fabiano Caruana, n-au reuşit să se departajeze în „timpul regulamentar”. Ca la fotbal, cineva trebuie să câştige, astfel că s-au inventat inclusiv „penalty-uri”.

Supranumit „Mozart al şahului”, Carlsen îşi apără pentru a treia oară coroană mondială cucerită în 2013 împotriva unui american născut la Miami din părinţi italieni. Începând de la 9 noiembrie, la Londra, Carlsen şi Caruana s-au aflat de 12 ori faţă în faţă, dar de fiecare dată a fost consemnată remiza. Cei doi jucători şi-au asumat puţine riscuri, senzaţia generală fiind că norvegianul şi-a mai pierdut din strălucire, Caruana fiind foarte aproape de victorie în meciul 6, când a ratat o mutare sută la sută câştigătoare.

În fine, după 12 remize la rând, miercuri se va trece la prelungiri şi se va tăia, progresiv, din timpul de gândire. Se vor desfăşura mai întâi patru partide în care Carlsen şi Caruana vor avea la dispoziţie câte 25 de minute (de aproximativ patru ori mai puţin decât la un meci normal). Dacă egalitatea persistă, urmează cinci serii de câte două „blitz-uri”, cu 5 minute de fiecare parte. Apoi, în cazul în care toate aceste serii se încheie la egalitate, vine „Armageddon”-ul, ultima soluţie de departajare. Se trag la sorţi culorile, albul primind cinci minute pe ceas, iar negrul doar patru. La remiză, negrul va fi declarat campion mondial!

image
image
image
image
image
image
Andrei Borza (Sportpictures) jpg
Romeo Lavia (EPA) jpg
Edi Iordanescu, Carlo Ancelotti, Anghel Iordanescu (Facebook) jpg
Novak Djokovici în semifinala masculină de la Australian Open. FOTO EPA-EFE
Nationala Ucrainei s a calificat la EURO2024 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania 2 (EPA) jpg
Amical Columbia Romania (EPA) jpg
Kylian Mbappe (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net