Cei mai puternici oameni din lume vor să-i salveze viaţa lui bebe Charlie
Nu e durere mai mare pentru un părinte decât să îşi vadă copilul cum se stinge cu zile şi el nu poate face nimic! Britanicii Connie Yates şi Chris Gard au aflat că mâine e ultima zi de viaţă pentru micuţul Charlie. Papa Francisc şi Donald Trump vor să-l salveze.
Charlie Gard a venit pe lume acum 11 luni. Însă destinul i-a hărăzit o soartă tragică. A fost diagnosticat cu sindromul de degradare mitocondrială, boală clasificată ca fiind incurabilă. Copilul nu vede, nu aude, nu se poate mişca, nu plânge şi nu poate înghiţi. E ţinut în viaţă doar de aparatele de la spitalul Great Ormond Street, din Londra. Şansele lui de a-şi reveni sunt minime.
Însă bebe Charlie e un luptător, ca şi părinţii lui care s-au judecat în trei instanţe diferite din Marea Britanie şi au ajuns până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ca medicii de la spital să nu oprească aparatele. De mai bine de trei săptămâni părinţii şi sute de mii de oameni din întreaga lume au strâns peste 1,3 milioane de lire sterline pentru a-l salva.
Preşedintele Americii, Donald Trump, s-a oferit să îl aducă pe micuţ în SUA pentru un tratament în variantă experimentală care a avut succes în cazul a 18 pacienţi care sufereau de aceeaşi boală. Conform deciziei Curţii Europene, mâine, vineri 7 iulie, este ziua în care aparatele vor fi scoase din priză. Zilele trecute, Suveranul Pontif s-a oferit să îl interneze pe micuţul Charlie la spitalul Vaticanului pentru a fi menţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor.
Între timp, părinţii disperaţi, Connie şi Chris, au aflat că trebuie să se pregătească pentru marea despărţire. Ieri, ministrul de Externe al Italiei i-a telefonat omologului său britanic Boris Johnson pentru a stabili detaliile transportării lui Charlie în Italia, la spitalul Vaticanului. O rază de speranţă încă mai licărea...
O boală care nu iartă
Sindromul de degradare mitocondrială este o boală patologică genetică, ce afectează ADN-ul. Mitocondriile care sunt „făbricuţele de energie” din celule nu funcţionează corespunzător şi acest lucru afectează muşchii, creierul şi organele interne. Boala e fatală şi incurabilă. În SUA a fost descoperit un tratament medicamentos experimental, prin care micuţului îi sunt administraţi oral compuşii organici pe care organismul său nu e capabil să îi producă. Tratamentul a fost aplicat cu succes pe 18 pacienţi, însă au fost „înregistrate ameliorări, ci nu miracole”. Iar micuţul Charlie are nevoie de un miracol.