Cel mai urât scenariu: China să atace Taiwan simultan cu invadarea Ucrainei

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Situație tensionată la nivel mondial! După ce în 2019, președintele chinez Xi Jinping a cerut Taiwanului să fie de acord cu ”reunificarea pașnică” cu China, în ultimele zile activitatea militară chineză din apropierea Taiwanului s-a intensificat. La finele lunii ianuarie, ambarcațiuni de luptă chineze s-au apropiat amenințător de Taiwan.

Nave de război chineze amenință Taiwan - foto EPA-EFE
Nave de război chineze amenință Taiwan - foto EPA-EFE

În ultimele șase luni, marina Armatei Populare chineză de Eliberare a rotit pe rând mai multe distrugătoare, submarine și corvete cu rachete la sud de Arhipelagul Ryukyu, pe care japonezii în numesc Insulele Nansei, informează Finacial Times. Această activitate militară a fost confirmată la 24 ianuarie 2022 de către oficiali ai Taiwan, SUA și Japonia. Mai mult decât atât, un oficial din cadrul Ministerului Apărării SUA a declarat pentru sursa citată că efectivele militare chineze din regiune au fost suplimentate considerabil.

China și-a mărit efectivele militare din apropierea Taiwan în ultimele șase luni - Foto EPA-EFE
China și-a mărit efectivele militare din apropierea Taiwan în ultimele șase luni - Foto EPA-EFE

China aduce militari în apropiere de Taiwan

Experții militari americani au sesizat că în ultimele șase luni, China aduce în mod constant nave de război în arhipelagul Ryukyu (Nansei) care aparține Japoniei. Beijingul a justificat această creștere a numărul de ambarcațiuni de luptă ca o manifestare de a opera strategic în Pacific pentru a-și consolida puterea maritimă. Analiștii militari cred că în această regiune este cel mai ridicat risc pentru a se produce un conflict între SUA și China, dacă Beijingul atacă Taiwan.

Japonia și SUA, operațiuni militare comune

Ca răspuns la militarizarea acestei regiuni din Oceanul Pacific, SUA și Japonia au organizat operațiuni militare în care au simulat intervenții în cazul declanșării unei crize în Taiwan. Conform conducătorilor militari taiwanezi și japonezi, exercițiile navale militare chineze desfășurate în regiune au avut ca principal scop de antrenament o posibilă atacare a Taiwanului. Aceste atacuri împotriva Taiwanului simulate de Armata Populară chineză de Eliberare au vizat bombardarea bazelor aeriene de pe coasta estică din Taiwan și blocarea accesului trupelor SUA dintre Japonia și Guam pentru a apăra Taiwanul.

Experții militari americani recomandă vigilență din partea forțelor aliate - foto EPA-EFE
Experții militari americani recomandă vigilență din partea forțelor aliate - foto EPA-EFE

Invadarea Ucrainei, contextul ideal pentru atac

Cel mai pesimist scenariu pentru lumea civilizată este ca invadarea Ucrainei să coincidă cu un atac asupra Taiwanului! Consecințele economice ale unui astfel de scenariu sunt dezastruoase, întreaga omenire fiind afectată grav. Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping dinaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing este considerată de uni drept contextul ideal pentru a pune la punct un astfel de plan diabolic.

SUA și Japonia, pregătiri de urgență pentru război

Conform unui expert militar american citat de Finacial Times, Washington și Tokio au stabilit ca prioritară dizlocarea de trupe, echipamente de urgență și lansatoare mobile de rachete în insulele Nansei. ”Trupele chineze vor încerca o victorie rapidă și decisivă. Iar pentru asta trebuie să distrugă navele noastre de război și trupele de apărare din estul țării pentru a ne obliga să evacuăm zona”, a declarat un oficial taiwanez pentru Financial Times. Inițial planul de evacuare a populației civile din Taiwan luase în calcul un atac venit din Pacificul de Vest și fuseseră amenajate adăposturi pentru avioane speciale la baza militară Hualien. Între septembrie 2020 și august 2021, aviația militară chineză a efectuat 554 de intrări ilegale în spațiul aerian taiwanez, iar în zonă a fost instituită ”o zonă gri de război”.

Conflict istoric între China și Taiwan

În 1950, la finele Războiului Civil Chinez dintre partidul naționalist chinez (susținut de SUA) și partidul comunist chinez (susținut de URSS), partidul naționalist a fost alungat de pe continent și a rămas în Taiwan. Partidul Naționalist Chinez, Kuomintang a continuat să pretindă că reprezintă întreaga națiune chineză și, în 1945 Republica China a fost pe lista membrilor fondatori ai ONU. În 1971, locul său în ONU a fost luat de Republica Populară Chineză. Începând din 1954, Taiwanul a semnat un act de apărare reciprocă cu SUA și a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă după investiții americane timp de 30 de ani.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
flora intestinala jpg
avion ITA jpg
dureri de cap jpg
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net