Cele mai frumoase turnuri cu ceas din lume, fiecare cu povestea sa
În trecut, înainte ca telefoanele sau ceasurile de mână să devină indispensabile, oamenii își sincronizau ziua uitându-se la turnul cu ceas din centrul orașului. Aceste structuri impunătoare erau mult mai mult decât simple instrumente de măsurare a timpului, devenind adevărate simboluri ale orașelor și un punct de referință pentru comunități. De la Turnul Elisabeta din Londra, cunoscut și sub numele de Big Ben, la Turnul înclinat din Tbilisi, fiecare turn cu ceas are propria poveste fascinantă.
Turnul cu ceas din Tblisi
Turnul înclinat din Tbilisi este una dintre cele mai neobișnuite clădiri ale orașului. Ascuns pe o stradă laterală a orașului vechi, acesta este cu adevărat o structură bizară, cu un turn pe punctul de a se prăbuși și doar o grindă de oțel care îl ține pe loc. Un ceas uriaș se află în mijlocul turnului neîngrijit, cu o coloană înclinată pe partea sa.

Deși este o priveliște incredibil de ciudată, nu este o structură veche. Este un turn modern, atașat teatrului de păpuși al renumitului păpușar Rezo Gabriadze. El însuși este creierul din spatele structurii.
Gabriadze a construit singur teatrul pe parcursul a treizeci de ani, reutilizând piese vechi din structuri abandonate din orașul vechi și din clădiri distruse în urma unui cutremur major. Ciudatul turn cu ceas a fost adăugat în 2011, după o fază de construcție de patru ani.
Turnul cu ceas Stratford Glockenspiel, Noua Zeelandă
Turnul cu ceas Glockenspiel este unul dintre numeroasele elemente cu tematică shakespeariană din Stratford, Noua Zeelandă, un oraș numit după locul de naștere al lui William Shakespeare. De asemenea, are distincția de a fi primul turn glockenspiel din Noua Zeelandă.

Probabil că cea mai proeminentă atracție shakespeariană din Stratford este Turnul cu Ceas Glockenspiel, o construcție în stil elisabetan construită în anii 1990. Din 1999, turnul cu ceas distrează trecătorii cu un scurt spectacol shakespearian de patru ori pe zi, arată Atlas Obscura.
După bătaia clopotelor din turn la orele 10 a.m., 1 p.m., 3 p.m. și 7 p.m., figurile sculptate ale lui Romeo și Julietei ies pe ușile din turn. În acest timp, începe înregistrarea unora dintre cele mai faimoase replici din scena de pe balcon, acompaniate de o muzică elisabetană adecvată.

Șase figuri diferite apar în total (trei ale lui Romeo și trei ale Julietei) în timpul spectacolului mecanizat de cinci minute, ultimul set de figurine ținându-se de mână.
Turnul cu ceas Ratstrinkstube, Germania

În orașul german Rothenburg ob der Tauber se află o clădire veche cunoscută sub numele de Ratstrinkstube, sau Taverna Consilierului. Turnul cu ceas al clădirii bate din oră în oră între orele 10 a.m. și 10 p.m., iar două uși se deschid de o parte și de alta a cadranului pentru a reconstitui povestea legendară a curajosului primar care a băut aproape un galon de vin pentru a-și salva orașul.
Se spune că faimoasa „Legendă a Master Draught” a avut loc în 1631, în timpul Războiului de Treizeci de Ani. Orașul protestant Rothenburg ob der Tauber a fost cucerit de armata imperială condusă de un bărbat pe nume contele Tilly, un catolic. Contele Tilly avea de gând să distrugă orașul, să jefuiască cetățenii și să execute mulți dintre locuitori. Orașul a încercat să îl liniștească pe contele Tilly. L-au implorat să aibă milă de el. Au încercat să îl mituiască. Toate rugămințile au căzut în urechi surde. În cele din urmă, la Ratstrinkstube, orașul i-a oferit o cană uriașă din cel mai bun vin local. Aceasta a reușit să-i schimbe starea de spirit.
Turnul cu ceas din Xanthi, Grecia
Acest turn este tot ce a mai rămas din moscheea care se afla odată în centrul orașului, înainte de a fi distrusă de un incendiu în 1941.

Xanthi este adesea descris ca fiind orașul cu cea mai mare diversitate culturală din Grecia, iar această structură este simbolul poveștii diversității sale. Deși majoritatea populației este formată din creștini ortodocși vorbitori de limbă greacă, există comunități importante din trei grupuri musulmane diferite.
Impresionantul turn cu ceas din vechea piață a făcut parte dintr-o moschee importantă care a fost construită în 1870, după sfârșitul dominației otomane asupra Greciei, de către liderul pomacilor, un grup de musulmani vorbitori de bulgară din zonă.
Moscheea a fost incendiată de forțele bulgare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, singura parte care a supraviețuit fiind turnul cu ceas.
Turnul cu ceas al primăriei din Chester
Această clădire impunătoare se înalță deasupra centrului orașului Chester, Anglia. Dacă vă uitați cu atenție la turnul cu ceas, veți observa că ceva nu este în regulă. Doar trei din cele patru laturi ale sale au ceasuri.

Se presupune că fațada vestică a fost lăsată fără ceas pentru a le face în ciudă galezilor.
Legenda locală spune că motivul pentru care lipsește ceasul este că „Chester nu le dă ora exactă galezilor”.
Presupusul refuz s-ar putea datora unei vechi rivalități, deoarece orașul englez se află chiar peste granița cu Țara Galilor. Aceasta nu este singura legendă care face aluzie la dușmănia dintre Chester și țara vecină. Există, de asemenea, o legendă urbană despre o lege medievală care spune că orice locuitor din Chester poate împușca un dacă acesta zăbovește în interiorul zidurilor orașului după apusul soarelui. Din fericire, această presupusă lege nu este recunoscută, iar împușcarea oricui este ilegală.
Big Ben – cel mai celebru turn cu ceas din lume
Turnul Elisabeta, cunoscut de majoritatea drept Big Ben, este simbolul Londrei și al tradiției britanice. Cu o înălțime de 96 de metri, acest turn impunător face parte din Palatul Parlamentului și a fost finalizat în 1859.

Ceasul său iconic, cu cadranul de 7 metri diametru, a fost realizat cu o precizie remarcabilă, fiind unul dintre cele mai mari ceasuri din lume. Clopotul care dă numele turnului cântă cu o sonoritate profundă, auzindu-se de la mare distanță.
La momentul finalizării sale în 1859, Big Ben era unul dintre cele mai precise și mai mari ceasuri din lume. Big Ben apare în aproape toate filmele și documentarele de călătorie care prezintă Londra.
Turnul cu Ceas al Sfântului Marc (Torre dell'Orologio)
Comandat de dogele Agostino Barbarigo în 1493, gloriosul Torre dell'Orologio, cunoscut și sub numele de Turnul cu Ceas al Sfântului Marc sau „Turnul cu Ceas al maurului”, orientat spre Piazza San Marco, este o minune a ingineriei secolului al XV-lea.

A fost proiectat de Maurizio Codussi și construit începând din 1496. Ceasul afișează ora, faza lunii și semnul dominant al zodiacului. Legenda venețiană spune că, atunci când ceasul a fost dezvăluit pe 1 februarie 1499, a fost atât de frumos încât dogele l-a orbit pe ceasornicar pentru ca acesta să nu poată crea altul care să rivalizeze cu el.

În realitate, cei doi maeștri mecanici ai ceasului au fost numiți îngrijitorii acestuia, începând tradiția conform căreia îngrijitorii ceasului locuiesc în turn cu familiile lor.
Turnul cu ceas este încununat de două figuri din bronz care bat clopotul din oră în oră. Un relief al leului înaripat al Sfântului Marcu, patronul și simbolul Veneției, se află pe o carte deschisă sub mauri. O statuie a Fecioarei Maria se află un nivel mai jos, deasupra cadranului masiv al ceasului. Ceasul a fost proiectat în mod intenționat pentru a se afla suficient de sus în piață pentru a fi protejat de apele Veneției și pentru a fi vizibil de pe canal.
Turnul cu ceas din Belgia, o capodoperă unică
Locuitorii din Lier, Belgia, trebuie doar să privească spre Turnul Zimmer dacă doresc să afle diferența în minute dintre ora solară aparentă și ora solară medie.

Ecuația timpului este unul dintre cele treisprezece cadrane fascinante afișate pe ceasul Centenar (Jubileu) fixat pe fostul donjon. Alte cadrane prezintă, printre altele, ciclul metonic, ciclul solar, ciclul lunar și zodiacul. De altfel, ceasul indică și ora exactă.
Ceasornicarul Louis Zimmer a oferit ceasul orașului său natal în 1930, în onoarea celei de-a 100-a aniversări a independenței Belgiei. Ceasul afișează diverse informații legate de timp prin desene elaborate, mâini fixe și globuri mecanice. La fiecare sfert de oră, trei statui de pe aripa turnului, reprezentând trei faze ale vieții umane (copil, adolescent și adult) bat clopotele, iar o a patra figurină (un bătrân) se alătură clopotelor. Părțile laterale ale Turnului Zimmer prezintă cele patru etape ale vieții.