Danemarca, prima țară din UE care a autorizat pastila anti-Covid

Vești bune!  Danemarca a anunțat că autorizat joi, 16 decembrie, pastila anti-COVID-19. Molnupiravir a fost dezvoltată de grupul farmaceutic american Merck. Ea este folosită  pentru pacienţii din grupele de risc care prezintă simptome de coronavirus.

Danemarca a devenit prima țară din UE care autorizează pastila anti-Covid Foto: Pixabay
Danemarca a devenit prima țară din UE care autorizează pastila anti-Covid Foto: Pixabay

Danemarca a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a introdus Molnupiravir, pastila pentru tratamentul COVID-19. Este un pas important în lupta cu pandemia de coronavirus, spun experții.

Medicamentul vine sub formă de tablete și a fost comercializat sub numele de Lagevrio. Pastila anti-Covid a fost a fost aprobată la jumătatea lui noiembrie de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) în vederea unei utilizări de urgenţă, înantea unei viitoare autorizări oficiale de punere pe piaţă, conform news.ro

Lagevrio a fost autorizat încă din luna noiembrie în Regatul Unit al Marii Britanii. În prezent, se află în curs de autorizare în Statele Unite. 

«Recomandăm tratamentul sub formă de tablete pentru că noi credem că avantajele sunt mai mari decât dezavantajele în cazul pacienţilor cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi grav de Covid-19», a anunţat într-un comunicat de presă reprezentanta a Agenţiei Naţionale daneze de Sănătate (SST), Kirstine Moll Harboe. Acest tratament medicamentos este administrat timp de cinci zile.

Danemarca se confruntă cu un val-record de coronavirus

Danemarca se confruntă cu un nou val de Covid-19 și cu număr record de cazuri zilnice. De asemnea, a avut parte de o creștere a contaminărilor cu varianta Omicron, care urmează să devină dominantă la Copenhaga în această săptămână, potrivit autorităților Daneze.

Bilanţul zilnic de cazuri noi a ajuns miercuri, 15 decembrie, la 8.770, acesta fiind cel mai mare număr raportat până acum. Această țară are doar 5,8 milioane de locuitori, astfel că acest bilanț este unul extrem de îngrijorător.

«Sperăm ca tratamentul să contribuie la o reducere a numărului spitalizărilor pacienţilor care prezintă un risc mare de a se îmbonăvi grav», a subliniat Kirstine Moll Harboe.

Cât de eficient este Lagevrio

Rezultatele complete ale unui testul clinic, comunicate la 26 noiembrie de Merck/MSD, arată o eficienţă mult mai mică decât cea anunţată inițial.

Astfel că, Lavregio reduce cu 30% - şi nu cu 50%, aşa cum s-a anunţat iniţial - rata spitalizării şi morţii în cazul pacienţilor cu risc care au luat tratamentul la puţin timp după infectare.

La 9 decembrie, Franţa a anunțat că refuză  să autorizeze tratamentul, pentru că nu îl consideră suficient de eficient.

Pe de altă parte, Norvegia a semnat miercuri, 15 decembrie, un acord bilateral cu Merck, pentru a-şi asigura livrări rapide ale tratamentului.

Și Pfizer a scos o pastilă anti-Covid, numită Paxlovid. Aceasta ar avea o eficiență de 89% potrivit testelor inițiale. Tratamentul poate fi administrat acasă în primele zile după apariţia simptomelor de Covid. Pfizer a anunțat că a investit 1 miliard de dolari în fabricarea şi distribuirea de pastile Paxlovid.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net