Danemarca, prima ╚Ťar─â din UE care a autorizat pastila anti-Covid

Ve╚Öti bune!┬á Danemarca a anun╚Ťat c─â autorizat joi, 16 decembrie, pastila anti-COVID-19. Molnupiravir a fost dezvoltat─â de grupul farmaceutic american Merck. Ea este folosit─â┬á pentru pacien┼úii din grupele de risc care prezint─â simptome de coronavirus.

image
Danemarca a devenit prima ╚Ťar─â din UE care autorizeaz─â pastila anti-Covid Foto: Pixabay

Danemarca a devenit prima ╚Ťar─â din Uniunea European─â care a introdus┬áMolnupiravir, pastila pentru tratamentul COVID-19. Este un pas important ├«n lupta cu pandemia de coronavirus, spun exper╚Ťii.

Medicamentul vine sub formă de tablete și a fost comercializat sub numele de Lagevrio. Pastila anti-Covid a fost a fost aprobată la jumătatea lui noiembrie de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) în vederea unei utilizări de urgenţă, înantea unei viitoare autorizări oficiale de punere pe piaţă, conform news.ro. 

Lagevrio a fost autorizat încă din luna noiembrie în Regatul Unit al Marii Britanii. În prezent, se află în curs de autorizare în Statele Unite. 

┬źRecomand─âm tratamentul sub form─â de tablete pentru c─â noi credem c─â avantajele sunt mai mari dec├ót dezavantajele ├«n cazul pacien┼úilor cu cel mai mare risc de a se ├«mboln─âvi grav de Covid-19┬╗, a anun┼úat ├«ntr-un comunicat de pres─â reprezentanta a Agen┼úiei Na┼úionale daneze de S─ân─âtate (SST), Kirstine Moll Harboe. Acest tratament medicamentos este administrat timp de cinci zile.

Danemarca se confrunt─â cu un val-record de coronavirus

Danemarca se confrunt─â cu un nou val de Covid-19 ╚Öi cu num─âr record de cazuri zilnice. De asemnea, a avut parte de o cre╚Ötere a contamin─ârilor cu varianta Omicron, care urmeaz─â s─â devin─â dominant─â la Copenhaga ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â, potrivit autorit─â╚Ťilor Daneze.

Bilan┼úul zilnic de cazuri noi a ajuns miercuri, 15 decembrie, la┬á8.770, acesta fiind cel mai mare num─âr raportat p├ón─â acum. Aceast─â ╚Ťar─â are doar 5,8 milioane de locuitori, astfel c─â acest bilan╚Ť este unul extrem de ├«ngrijor─âtor.

┬źSper─âm ca tratamentul s─â contribuie la o reducere a num─ârului spitaliz─ârilor pacien┼úilor care prezint─â un risc mare de a se ├«mbon─âvi grav┬╗, a subliniat┬áKirstine Moll Harboe.

Cât de eficient este Lagevrio

Rezultatele complete ale unui testul clinic, comunicate la 26 noiembrie de┬áMerck/MSD, arat─â o eficien┼ú─â mult mai mic─â dec├ót cea anun┼úat─â ini╚Ťial.

Astfel c─â, Lavregio reduce cu 30% - ┼či nu cu 50%, a┼ča cum s-a anun┼úat ini┼úial - rata spitaliz─ârii ┼či mor┼úii ├«n cazul pacien┼úilor cu risc care au luat tratamentul la pu┼úin timp dup─â infectare.

La 9 decembrie, Fran┼úa a anun╚Ťat c─â refuz─â┬á s─â autorizeze tratamentul, pentru c─â nu ├«l consider─â suficient de eficient.

Pe de alt─â parte, Norvegia a semnat miercuri, 15 decembrie, un acord bilateral cu┬áMerck, pentru a-┼či asigura livr─âri rapide ale tratamentului.

╚śi Pfizer a scos o pastil─â anti-Covid, numit─â┬áPaxlovid. Aceasta ar avea o eficien╚Ť─â de 89% potrivit testelor ini╚Ťiale.┬áTratamentul poate fi administrat acas─â ├«n primele zile dup─â apari┼úia simptomelor de Covid. Pfizer a anun╚Ťat c─â a investit 1 miliard de dolari ├«n fabricarea ┼či distribuirea de┬ápastile Paxlovid.

Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 bruce willis jpg jpeg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
image png
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg